Zupa krewetkowa z mleczkiem kokosowym

Jedliście kiedyś zupę krewetkową? Jeśli nie, to najwyższy czas wypróbować! Mateusz Krojenka – bardzo zdolny kucharz z MasterCheffa – przygotował dla Was przepis na zupę krewetkową na bazie naszego mleczka kokosowego oraz czerwonego curry. 

Oceń przepis, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 15 min

Poziom trudności:

Ostrość:

Składniki

  • 12 dużych krewetek
  • 4 ząbki czosnku pokrojonego w plastry
  • 1 duża biała cebula pokrojona w kostkę
  • 1 papryczka chilli pokrojona w plastry
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 50 ml sosu rybnego
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • 5 cm średniego pora
  • 50 g masła
  • Sok z połowy cytryny
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • Szczypta soli oraz pieprzu białego

Sposób przygotowania

  1. Na patelnie dodaj cebulę, czosnek oraz chilli i smaż na rozgrzanym masełku przez około 2 min. po czym dodaj pastę curry.
  2. W między czasie obierz krewetki następnie wrzuć je na patelnię poprawiając solą oraz pieprzem. Smaż 2 min. po czym zalej bulionem.
  3. Dodaj pokrojony por i gotuj przez 5 min.
  4. Następnie dodaj mleczko kokosowe oraz sos rybny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj sok z cytryny. Można dodatkowo dorzucić troszkę świeżej kolendry.
...

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI