Kuchnia tajska Przepisy

Chrupiąca ryba z sosem curry

Chrupiąca ryba z sosem curry

Ryba z sosem curry czyli klasyk kuchni tajskiej. Pasta Massaman curry jest jedną z najsmaczniejszych past, która w połączaniu z mlekiem kokosowym tworzy aksamitny i aromatyczny sos.

Liczba porcji:

1

Czas: 60 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

250 g filetu z pstrąga, pokrojonego w trójkąty
2 łyżki pasty Massaman curry
1 łyżka sosu rybnego
200 ml mleka kokosowego
20 g orzeszków ziemnych nie solonych
1 łyżeczka cukru
30 g cebuli czerwonej pokrojonej w grubą kostkę
Sól i pieprz do smaku
Olej roślinny do smażenia
Kolendra do podania

Sposób przygotowania

1. W rondelku na małym ogniu rozgrzej 100 ml mleka kokosowego i pastę curry, mieszaj do momentu gdy sos będzie jednolity. Następnie dolej resztę mleka, orzeszki, cebulę, sos rybny i cukier. Gotuj wszystko 5 min.
2. Pokrojoną rybę posól i popieprz, następnie obtocz w mące.
3. Rybę smaż na średnim ogniu, na złocisty kolor.
4. Podawaj w misce z sosem i świeżą kolendrą.

Smacznego!

Wróć do poprzedniej strony