Chrupiąca ryba z sosem curry

Ryba z sosem curry czyli klasyk kuchni tajskiej. Pasta Massaman curry jest jedną z najsmaczniejszych past, która w połączaniu z mlekiem kokosowym tworzy aksamitny i aromatyczny sos.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 60 min

Poziom trudności:
Łatwe

Ostrość:
Lekko ostre

Składniki

  • 250 g filetu z pstrąga, pokrojonego w trójkąty
  • 2 łyżki pasty massaman curry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 20 g orzeszków ziemnych nie solonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g cebuli czerwonej pokrojonej w grubą kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia
  • kolendra do podania

Sposób przygotowania

1. W rondelku na małym ogniu rozgrzej 100 ml mleka kokosowego i pastę curry, mieszaj do momentu gdy sos będzie jednolity. Następnie dolej resztę mleka, orzeszki, cebulę, sos rybny i cukier. Gotuj wszystko 5 min.
2. Pokrojoną rybę posól i popieprz, następnie obtocz w mące.
3. Rybę smaż na średnim ogniu, na złocisty kolor.
4. Podawaj w misce z sosem i świeżą kolendrą.

Smacznego!

...

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI