![Grillowany łosoś w sosie teriyaki Mateusz Krojenka House of Asia](https://houseofasia.pl/wp-content/uploads/2020/08/grillowany_Losos_w_sosie_teriyaki_Mateusz_Krojenka_House_of_Asia.jpeg)
Grillowany łosoś w sosie teriyaki z sałatką z cukinii
![Grillowany łosoś w sosie teriyaki Mateusz Krojenka House of Asia](https://houseofasia.pl/wp-content/uploads/2020/08/grillowany_Losos_w_sosie_teriyaki_Mateusz_Krojenka_House_of_Asia.jpeg)
Sięgnijcie po sprawdzony przepis na grillowanego łososia w sosie teriyaki od znanego kucharza MasterCheffa – Mateusz Krojenki. Danie to świetnie sprawdzi się na spotkanie grillowe ze znajomymi oraz na pyszną kolację we dwoje.
Liczba porcji: 2
Czas: 2h marynata + 20 min. przygotowanie
Ostrość:
Składniki
2 kawałki łososia po 150 g
Marynata :
- 70 ml sosu teriyaki
- Sok z 0.5 pomarańczy
- 2 ząbki czosnku
- Skórka z limonki
Sałatka :
- Cukinia pokrojona w kostkę
- ½ świeżego mango pokrojonego w kostkę
- Natka pietruszki
- sok z cytryny
- Szczypta cukru
- 50 ml oliwy
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Łosoś:
- Wszystkie składniki do marynaty łączymy i dokładnie mieszamy. Następnie marynujemy w nim łososia przez 2 godz.
- Następnie smażymy łososia na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej 4 min z każdej strony.
Sałatka :
- Do naczynia dodaj wyciśnięty sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę cukru, sól, pieprz oraz oliwę. Następnie dodaj warzywa i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na talerz połóż gotową sałatkę oraz łosoia i polej wszystko sosem teriyaki.