
Grillowany łosoś w sosie teriyaki

Soczysty łosoś, aromatyczny sos i chrupiący sezam – wystarczy grill i 15 minut. Smak Azji w ekspresowym wydaniu!
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min+ 30 min marynowania
Ostrość:
łagodne
Składniki
50 ml Sosu Teriyaki House of Asia
1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia
600 g filetu z łososia ze skórą
skórka z limonki
garść szczypiorku drobno pokrojonego
Sól i pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania
- Filet z łososia posyp startą skórką z limonki, przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw na około 30 minut.
- Rozgrzej grilla lub patelnię grillową. Ułóż łososia skórą do dołu i smaż przez 7–8 minut. Posmaruj częścią sosu teriyaki. Następnie obróć na drugą stronę i smaż kolejne 3 – 4 minuty. Gotowego łososia przełóż na deskę, posmaruj pozostałą porcją sosu, posyp sezamem i szczypiorkiem.
Tip. Do łososia świetnie pasują warzywa, tj.: szparagi, papryka, cebula. Posmaruj je sosem teriyaki i ugrilluj razem z rybą.