Grillowany łosoś w sosie teriyaki

Soczysty łosoś, aromatyczny sos i chrupiący sezam – wystarczy grill i 15 minut. Smak Azji w ekspresowym wydaniu!

4.9 / 5. Ilość głosów: 306

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 15 min+ 30 min marynowania

Ostrość:
łagodne

Składniki

50 ml Sosu Teriyaki House of Asia 

1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia 

600 g filetu z łososia ze skórą 

skórka z limonki

garść szczypiorku drobno pokrojonego

Sól i pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania

  1. Filet z łososia posyp startą skórką z limonki, przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw na około 30 minut. 
  2. Rozgrzej grilla lub patelnię grillową. Ułóż łososia skórą do dołu i smaż przez 7–8 minut. Posmaruj częścią sosu teriyaki. Następnie obróć na drugą stronę i smaż kolejne 3 – 4 minuty. Gotowego łososia przełóż na deskę, posmaruj pozostałą porcją sosu, posyp sezamem i szczypiorkiem.

Tip. Do łososia świetnie pasują warzywa, tj.: szparagi, papryka, cebula. Posmaruj je sosem teriyaki i ugrilluj razem z rybą.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Japoński sos Teriyaki 150ml House of Asia

Sos Teriyaki 150 ml

Nowość
Bestseller
Sezam biały 50 g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI