Chińska zupa z kurczakiem i makaronem Chow Mein
Sięgnijcie po szybki i łatwy przepis na chińską zupę z kurczakiem i makaronem Chow Mein. Znacie, lubicie? Jeśli nie, to najwyższy czas wypróbować! Jest aromatyczna, rozgrzewająca i delikatnie pikantna, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie 25 minut. Do dzieła!
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min.
Ostrość:
Składniki
- 200 g makaronu Chow Mein
- 0,5 łyżki sosu Sambal Oelek
- 7 łyżek sosu sojowego jasnego
- Olej z prażonego sezamu do smaku
- 1 filet z kurczaka
- 1 litr bulionu z kurczaka
- 1 gałązka selera naciowego pokrojona w cienkie plasterki
- 0,5 średniej kapusty pekińskiej pokrojonej w kawałki
- 3 cm imbiru
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- Drobno pokrojona dymka
Sposób przygotowania
1. Kurczaka ugotuj w wodzie z 5 łyżkami sosu sojowego. Wyjmij go z wody, ostudź i porwij wzdłuż włókien.
2. Na oleju podsmaż przez 1–2 minuty sos Sambal, kurkumę i posiekany imbir. Mieszankę przełóż do małej miseczki.
3. Bulion zagotuj, dodaj przesmażony mix, cukier, sos sojowy, seler i chwilę gotuj. Dodaj makaron, kurczaka i gotuj przez 4 minuty.
4. Dodaj kapustę pekińską, gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. Zdejmij z ognia, nałóż do misek i posyp dymką. Dodaj kilka kropli oleju z prażonego sezamu do smaku.
TIP: Jeśli będziesz używać bulionu z kostek rosołowych zmniejsz odrobinę ilość sosu sojowego, aby zupa nie była zbyt słona.