Kanapki z boczniakami i sosem sriracha

Pożywna kanapka w azjatyckim stylu to pomysł na udany lunch lub przekąskę. Świetnie sprawdza się w kuchni fleksitariańskiej a do tego jest nieziemsko pyszna. Dodatek pikli oraz pikantnego sosu sriracha-majo sprawia, że całość jest wyrazista i bardzo aromatyczna. Całość przepisu powstała przy współpracy z influencerką Flymytothespoon. Smacznego!

 

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 2

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 45 min.

Ostrość:

Składniki

  • 250 g boczniaków podzielonych na części
  • 8 kromek chleba na zakwasie (lub ulubionego pieczywa)
  • 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego (lub kolendry)
  • 1 Op. szpinaku

Marynata:

Pikle:

  • 130 ml octu ryżowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżka startego na tarce imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 biała rzepa pokrojona w cienkie paski
  • 1 mały ogórek pokrojony w cienkie paski
  • 1 marchewka pokrojona w cienkie paski

Sriracha-majo:

  • 2 łyżki sosu sriracha zielone chili
  • 3 łyżki majonezu wegańskiego

TIP: Zamiast imbiru możesz użyć około ½ łyżeczki naszej pasty z imbiru.

Sposób przygotowania

  1. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, a następnie włóż do niej boczniaki na minimum 20 minut lub na całą noc.
  2. W miseczce wymieszaj ocet ryżowy, syrop klonowy, imbir oraz sól, a następnie dodaj marchew, ogórka, rzepę oraz rzodkiewkę. Odstaw na minimum 20 minut lub całą noc.
  3. Piekarnik rozgrzej do 160°C (termoobieg). Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułóż zamarynowane boczniaki. Piecz przez 30 minut, a następnie ostudź.
  4. W miseczce wymieszaj majonez oraz sos sriracha.
  5. Kromkę chleba posmaruj sosem sriracha-majo, a następnie ułóż szpinak, boczniaki oraz pikle. Polej odrobiną sosu sriracha-majo, posyp szczypiorkiem i przykryj drugą kromką chleba.

TIP: W wersji wegańskiej tego dania zamiast sosu rybnego możecie użyć sosu „bezrybnego” – wystarczy pokruszyć wodorosty nori, dodać sos sojowy i wszystko zalać wrzątkiem. Po 15 minutach sos powinien być gotowy do użytku.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta z imbiru 120g House of Asia

Pasta z imbiru 120 g

Nowość
Bestseller
Sos chili Sambal Oelek 240g House of Asia

Sos chili Sambal Oelek 240 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI