Kuchnia tajska

Kanapka z grillowanymi warzywami oraz sosem Sriracha

Propozycja śniadania pełnego intensywnych smaków. Nasza śniadaniowa kanapka nie zawiera mięsa, ale nadal jest sycąca. Chrupiący, grillowany chlebek w połączeniu z warzywami i sosem na bazie sosu Sriracha i majonezu.

Liczba porcji:

1

Czas: 20 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Lekko ostre

Składniki

2 łyżeczki sosu sojowego
50g cukinii pokrojonej w cienkie plasterki
50g bakłażana pokrojonego w cienkie plasterki
2 kromki chleba
10g szpinaku baby
2 łyżki oleju do grillowania
Dymka do dekoracji

Sos
1 łyżeczka sosu Sriracha
2 łyżeczki majonezu

Sposób przygotowania

  1. Pokrojone warzywa marynuj w sosie sojowym przez 15 min.
  2. Wymieszaj w miseczce sos Sriracha i majonez.
  3. Patelnie grillową posmaruj olejem, najlepiej zrobić to ręcznikiem kuchennym tak by nie pozostało zbyt dużo oleju.
  4. Warzywa grilluj po 2 min z każdej strony, jeśli masz ochotę na koniec możesz podsmażyć również pieczywo.
  5. Dolną kromkę posmaruj obficie sosem, ułóż szpinak, warzywa, dymkę i przykryj drugą kromką.

Polecane produkty

Wróć do poprzedniej strony