Makaron stir-fry Snow Fungus
Danie smażone stir fry to sposób przygotowywania posiłków charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej. Krótkie smażenie połączone z ciągłym mieszaniem pozwala na zachowanie smaku poszczególnych składników. Wie o tym także Edyta Dyduch, która zaproponowała swoja wersję stir fry, z dodatkiem aromatycznych grzybów. Uwaga – to danie uzależnia!
Liczba porcji: 4
Czas: 45 min.
Ostrość:
Składniki
- 400 g świeżego makaronu udon
- 25 g grzybów mun
- 15 g grzybów snow fungus
- ½ łyżeczki pasty z imbiru
- 1 łyżeczka pasty z czosnku
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 łyżeczki sosu Hoisin
- ½ łyżeczki pasty z chili
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 50 g pasty kantońskiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 liście limonki Kaffir
- 565 g zielonego jackfruita w kawałkach
- 2 marchewki pokrojone w cienkie słupki
- 1 cebula czerwona posiekana w drobną kostkę
- 1 cebulka dymka
- 1 papryczka chili
- 1 awokado obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki orzechów nerkowca
- 2 łyżki świeżej, posiekanej kolendry
- 2 łyżki tajskiej bazylii
- sól do smaku
Sposób przygotowania
- Jackfruita przelej na sitko i opłucz dokładnie wodą. Następnie pokrój go w kostkę. Dodaj pasty z imbiru, czosnku i chili, sos Hoisin oraz odrobinę soli.
- Grzyby mun i snow fungus zalej gorącą wodą.
- W woku rozgrzej olej sezamowy. Dodaj jackfruita, cebulkę oraz marchewki. Podsmażaj do miękkości warzyw.
- Dodaj pastę kantońską, sok z limonki, odsączone grzyby, liście kaffiru, sos sojowy oraz makaron. Całość podsmaż jeszcze przez chwilę. Na samym końcu dodaj awokado.
- Danie podawaj posypane świeżą kolendrą, papryczką chili, cebulką dymką, tajska bazylią oraz orzechami.