
Makaron chow mein z kurczakiem i pastą kantońską stir-fry

Pyszne danie z charakterystycznym, lekko pikantnym akcentem pasty kantońskiej to świetny pomysł na pożywny i szybki do przygotowania lunch. Wystarczy tylko kilka składników, chrupiące warzywa i danie w chińskim stylu zagości na naszym talerzu. Smacznego!
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Składniki
- 50 g pasty kantońskiej stir-fry
- 1 opakowanie makaronu chow mein
- 2 łyżki sezamu prażonego
- 50 ml bulionu drobiowego
- 2 podudzia z kurczaka bez kości pokrojone w paski
- 1 papryka czerwona pokrojona w paski
- 1 cebula pokrojona w pióra
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew mała pokrojona w zapałki
- 2 plastry imbiru
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 pęczek szczypiorku drobno pokrojonego
TIP: Zamiast czosnku możesz użyć około 1 łyżeczkę naszej pasty z czosnku.
TIP: Zamiast imbiru możesz użyć około 1 łyżeczkę naszej pasty z imbiru.
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- W woku rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kurczaka na rumiany kolor. Dodaj wszystkie warzywa i smaż całość przez 2-3 minuty.
- Dodaj bulion i pastę kantońską, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Usmażone warzywa podawaj z makaronem, prażonym sezamem oraz świeżym szczypiorkiem.