Tosty z jajkiem w koszulce z sosem Sriracha

Przepis na niebanalne śniadanie już na Ciebie czeka! Wystarczy tylko kilka podstawowych składników i nasz pyszny zamiennik keczupu – sos sriracha. Pomysł na idealne śniadanie pochodzi od @mistrz.ostrza.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 15 min.

Ostrość:

Składniki

  • Sos Sriracha
  • Pieczywo (nie musi być tostowe) – kromka
  • Masło (lub inne smarowidło) – 10 gram
  • Ulubione dodatki (awokado i kiełki słonecznika) – gramatura wedle uznania
  • Sól, pieprz
  • Jajo – rozmiar M lub L

Sposób przygotowania

  1. Upiecz pieczywo posmarowane masłem na patelni lub grillu elektrycznym
  2. Pokrój dodatki, jeśli tego wymagają
  3. Ugotuj mocno osoloną wodę. Kiedy woda się prawie gotuje (poznasz po pęcherzykach powietrza przy dnie), wbij jajko do miseczki, mieszaj wodę tak, aby powstał wir i z jak najniższej wysokości opuść delikatnie jajo w środek wiru.
  4. Gotuj jajo jeszcze 2 minuty, w międzyczasie zrób tosty z pieczywa i dodatków.
  5. Wyciągnij jajo łyżką cedzakową, osusz papierem na łyżce i wyłóż na tost.
  6. Przypraw solą i pieprzem, oraz polej sosem Sriracha.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI