Tajski deser mango sticky rice Delicious Place
Mango sticky rice, a w oryginale Khao Niao Mamuang to jeden z najbardziej popularnych deserów w Tajlandii. Pyszne połączenie ryżu, mleczka kokosowego i pulpy mango Alphonso bez dodatku cukru. Jest szybki i prosty w przygotowaniu, a jak samodzielnie go wykonać podpowiada Deliciousplace.pl.
Liczba porcji: 2
Czas: 40 min.
Ostrość:
Składniki
- 120 g Ryżu do sushi House of Asia
- 200 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
- 225 g Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
- Skórka z 1 limonki
- 1 mniejsze mango
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka prażonego sezamu
- 2 łyżeczki prażonych siekanych pistacji
- 1 łyżka cukru
- Szczypta soli
- Woda
- Listki mięty lub melisy do podania
Sposób przygotowania
- Ryż wypłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie i przełóż do garnka. Następnie wlej 100 ml wody i dodaj sól. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 6 minut, po tym czasie odstaw go jeszcze na 10 minut.
- W drugim garnku zagotuj 3/4 mleczka kokosowego z cukrem i przelej do ryżu. Dodaj połowę startej skórki z limonki, całość dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką na kolejne 10 minut.
- Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z 2 łyżkami wody, dodaj do pozostałego mleczka kokosowego i gotuj, aż zgęstnieje, cały czas mieszając.
- Na dno miseczek wyłóż ryż (możesz użyć do tego metalowego ringu), następnie pulpę mango. Deser udekoruj cząstkami świeżego mango, sosem kokosowym, posyp pistacjami, sezamem i skórką limonki.