Makaron mie z grzybami Shiitake Kuchennykodeks
Sięgnij po ekspresowy przepis inspirowany obchodami Chińskiego Nowego Roku. Kuchennykodeks w idealny sposób połączyła ikonę azjatyckiej kuchni – makaron mie z pełnymi smaku grzybami Shiitake, a doskonałym wykończeniem okazuje się bestsellerowy sos sojowy.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
łagodne
Składniki
- 1 opakowanie makaronu Mie
- 1 opakowanie grzybów shiitake w zalewie
- 3-4 łyżki sosu sojowego jasny
- 300 g filet z kurczaka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 1/2 czerwonej papryki
- 60 g fasolki szparagowej
- 1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
- Czosnek podsmaż na oleju, następnie dodaj pokrojone mięso i całość smaż przez kilka minut.
- Marchewkę i paprykę pokrój w słupki, tzw. zapałki. Grzyby shiitake pokrój na mniejsze części.
- Wszystko dodaj do usmażonego mięsa, razem z posiekanym szczypiorkiem i fasolką. Całość smaż 8-10 min.
- W tym czasie ugotuj makaron 5 min we wrzątku, a następnie opłucz pod zimną wodą. Gotowy makaron dodaj do warzyw na patelni, smaż 1-2 min i całość zalej sosem sojowym. Dokładnie wymiesza i podaj z odrobiną szczypiorku.