Żeberka w sosie hoisin z sałatką z makaronu ryżowego Nietylkopasta

Szukacie przepisu na rozpływające się w ustach żeberka? Dobrze trafiliście! Nietylkopasta zdradza Wam swój sekret na idealnie przygotowane żeberka w sosie hoisin podane z banalnie prostą sałatką z makaronu Vermicelli. Sos hoisin charakteryzuje się słodko-pikantnym smakiem i lekko czosnkowym aromatem. Za tak charakterystyczną kompozycję odpowiadają orientalne zioła, których w Hoisinie znajdziemy bardzo wiele. Koniecznie zobacz przygotowanie przepisu krok po kroku Kliknij tutaj>

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.6 / 5. Ilość głosów: 8

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 2h

Ostrość:
łagodne

Składniki

Sałatka: 

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 170 st C.
  2. W miseczce połącz brązowy cukier, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę mieszanki przyprawowej pięć smaków.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową najlepiej podwójnie. Na folii połóż żeberka tak, aby część z większą ilością mięsa znalazła się na górze i wetrzyj w nie na górze przygotowaną mieszankę przypraw. Wlej też obok żeberek pół szklanki wody.
  4. Weź jeszcze jeden arkusz folii aluminiowej i przykryj żeberka od góry, na następnie połącz brzegi tworząc zamkniętą poduszkę.
  5. Żeberka piecz przez 1h i 40 minut bez odkrywania folii.
  6. W czasie pieczenia przygotuj sos. Do garnka dodaj sos hoisin, sos sojowy, miód, 1 łyżeczką przyprawy 5 smaków, pastę z chilli, czosnku i imbiru. Sos gotuj przez 3-4 minuty aż wszystko się połączy. Wyłącz płomień i ostaw sos aby wystygł i nieco zgęstniał.
  7. Sałatka: makaron Vermicelli ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pokrój papryki i marchewkę w cienkie słupki, a dymkę posiekaj. Z octu ryżowego, sosu rybnego i cukru pudru przygotuj sos. Teraz wystarczy wszystko połączyć, dodać sos i wymieszać. Sałatka jest gotowa.
  8. Po 1h i 40 minutach czasu wyjmij żeberka, odkryj górną część folii. Za pomocą pędzla dokładnie nasmaruj żeberka przygotowanym sosem. Na końcu powinno zostać Ci około 2 łyżek przygotowanego sosu, który zachowaj.
  9. Już bez przykrywania folią wstaw żeberka do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C na 8-10 minut, aby żeberka się zrumieniły.
  10. Po wyjęciu przełóż żeberka na deskę lub półmisek i nasmaruj resztką sosu. Mięso posyp świeżymi ziołami i rozdzielaj na mniejsze kawałki. Żeberka wyjdą niesamowicie miękkie i delikatne. Żeberka podawaj z przygotowaną sałatką z makaronu ryżowego i warzyw.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI