Kurczak satay w kokosowej marynacie w sosie orzechowym Ros Thai Thai
Kurczak satay to prawdziwy grillowy hit. Wiecie, na czym polega jego doskonałość? Po pierwsze jest marynowany w mleczku kokosowym, dzięki czemu mięso jest soczyste i miękkie. Po drugie podany jest z nieziemsko orzechowym sosem Ros Thai Thai.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 100 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
- 500 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3-4 łyżki oleju
Do podania:
- 100 ml Sosu Satay Ros Thai Thai
Sposób przygotowania
- Wymieszaj wszystkie przyprawy z łyżką oleju, mleczkiem kokosowym i zamarynuj mięso, odstaw na 15 minut. Następnie nadziej kurczaka na patyczki do szaszłyków.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż mięso na rumiany kolor, w między czasie smaruj je pozostałym z marynaty sosem przy pomocą pędzelka.
- Sos do sataya przelej do miseczek i podawaj z gotowymi szaszłykami.