Tajska sałatka z indykiem i makaronem z fasolki mung

Zaserwuj swoim gościom niepowtarzalną tajską sałatkę z makaronem ryżowym i indykiem. Jest lekka, orzeźwiająca i idealna na wieczorne spotkania.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 5

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 1

Czas: 30 min

Ostrość:
Ostre

Składniki

20 g Bezglutenowego makaronu Vermicelli z fasoli Mung House of Asia

100 g mielonego mięsa z indyka

 

Marynata:

1 łyżki Sosu sojowego House of Asia

0,5 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

Garść zblanszowanego wcześniej jarmużu

1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka

2 łodygi selera naciowego pokrojonego w małe kawałki

5 pomidorów cherry pokrojonych na pół

1 łyżka posiekanej dymki

1 łyżka posiekanej kolendry

¼ dużej papryczki chili pokrojonej w plasterki

1 łyżka orzeszków ziemnych wcześniej uprażonych

Sos:

1 łyżka Bezglutenowego sosu rybnego House of Asia

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka soku z limonki

1 łyżka posiekanej kolendry

1/2 łyżki miodu

Sposób przygotowania

1.       Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą i potnij na mniejsze kawałki.

2.       W misce wymieszaj ze sobą składniki marynaty i przełóż do niej indyka (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Następnie mięso wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 5 minut, odlej i przełóż do miski.

3.       Jarmuż obierz z łodyg, blanszuj we wrzącej wodzie przez 3 minuty, następnie przełóż do miski z wodą i lodem. Potem przełóż na ręcznik papierowy i dobrze odcedź z nadmiaru wody.

4.       Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.

5.       Pomidorki, cebulę i selera przełóż do miski z mięsem dodaj wcześniej przygotowany sos, jarmuż, orzeszki i dobrze wymieszaj, na koniec posyp dymką i kolendrą.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI