Grillowane tofu z sosem z kolendrą i miętą Flymetothespoon
Znacie idealny przepis na tofu? Flymetothespoon go zna i postanowiła się nim z nami podzielić. To w marynacie z octu ryżowego, oleju sezamowego, sosu samabal, Worcester, czosnku i syropu klonowego przeniesie Cię w inny wymiar. Jeszcze smaczniej będzie, jak całość polejecie aromatycznym i orzeźwiającym sosem z kolendrą i miętą.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min +1h marynowania
Ostrość:
łagodne
Składniki
· ½ butelki Sosu z kolendrą i miętą House of Asia
· 180 g tofu naturalnego
· garść kolendry
· łyżka uprażonych orzeszków ziemnych
· 1 pomidor
· 1 mała czerwona cebula
· Sól i pieprz
· 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki na marynatę:
· 1 łyżka Octu ryżowego House of Asia
· 1 łyżka Oleju z prażonego sezamu House of Asia
· 1 łyżeczka Sosu chili Sambal Oelek House of Asia
· 1 łyżka Worcester sos Lea & Perrins
· 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
· 1 łyżeczka syropu klonowego
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty. Tofu odciśnij z nadmiaru wilgoci ręcznikiem papierowym, pokrój na około 2-3 cm plastry i schowaj do marynaty. Odstaw na godzinę lub dłużej.
2.Pomidorki pokrój drobno i wymieszaj z posiekaną cebulą, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.
3.Tofu grilluj z obu stron po około 4 minuty, do zbrązowienia. Wyłóż na talerz, polej sosem z kolendrą i miętą, posyp świeżą kolendrą i orzeszkami.
4.Serwuj z sałatką pomidorów.