Pad Thai Martyny Chomackiej
Poznajcie przepis na Pad Thaia od finalistki 7 edycji MasterChef Polska — Martyny Chomackiej. Jest aromatycznie, słonecznie, egzotycznie i po prostu przepysznie! Dzięki naszym produktom zrobicie to danie w zaledwie 15 minut. Ale uwierzcie nam, prostota tego dania i szybkość przyrządzenia wcale nie umniejsza smaku, wręcz przeciwnie!
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
• opakowanie Bezglutenowego makaronu ryżowego 5 mm House of Asia 200 g
• 3 łyżki Pasty Pad Thai House of Asia
• 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
• 1 łyżka Sosu rybnego House of Asia
• kostka tofu
• 2 szalotki
• 3 duże ząbki czosnku
• 2 jajka
• 1 limonka
• 1 łyżka pasty z tamaryndowca
• 1 łyżka cukru
• 2 garści kiełków fasolki mung
• 2 garści orzechów ziemnych
• pół pęczka szczypiorku lub dymki
• garść kolendry
• łyżka płatków chilli
• łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
• olej do obsmażenia tofu
Sposób przygotowania
1. Makaron ryżowy włóż na 20-30 min do miski z zimną wodą.
2. Tofu osącz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w sporą kostkę. Przełóż je do miski, posyp skrobią i wymieszaj, aby skrobia równo pokryła każdy z kawałków tofu. Do wysokiego rondelka wlej olej i etapowo obsmaż tofu. Gotowe będzie miało złotawy kolor i chrupiącą skórkę. Tak przygotowane przełóż na ręcznik papierowy.
3. W średniej miseczce przygotuj sos Pad Thai. Dodaj cukier, pastę Pad Thai, pastę z tamaryndowca, sos rybny i sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Następnie przygotuj wszystkie składniki. Drobno posiekaj szalotkę oraz czosnek. Szczypiorek lub dymkę pokrój na trzy części. Orzeszki ziemne upraż na gorącej, suchej patelni, a następnie drobno posiekaj. Na płaski talerz wyłóż wszystkie aromatyzatory: szalotkę, czosnek, płatki chilli, szczypior, orzeszki, zest z limonki i kiełki fasolki mung. Jajka rozmieszaj widelcem w oddzielnej miseczce.
5. Na rozgrzanego woka wlej 2 łyżki oleju i wrzuć szalotkę z zestem z limonki. Po minucie dodaję czosnek i chilli. Następnie wrzuć tofu, dodaj sos i zmiękczony makaron. Całość podsmaż 2-3 minuty aż makaron zmięknie, ale pozostanie al dente. Gdy danie jest prawie gotowe, wlej jajka i na jedną ze ścianek woka i zetnij je prawie w pełni, podważając od spodu, aby je napowietrzyć. Następnie wprasuj jajka w Pad Thaia, dodaj orzeszki, kiełki oraz szczypiorek.
6. Pad Thaia przełóż na talerz i podaj z połówką limonki, szczyptą chilli, orzeszkami, kiełkami i świeżymi ziołami.