Pasztet z czarnej fasoli
Pasztet na wigilijnym stole? Ten z fasoli oczywiście może się tam pojawić. Przepis będzie idealny za sprawą dobrej jakości fasoli, pełnych aromatu grzybów słomkowych i pasty z czosnku. Zaskocz swoich gości i przygotuj go na najbliższe święta.
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
50 g Panierki Panko House of Asia
30 g Grzybów słomkowych House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 puszki Czarnej fasoli Casa de Mexico
2 cebule drobno posiekane
3 jajka
100 g odciśniętej i posiekanej kiszonej kapusty
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki majeranku
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Odrobina masła do wysmarowania formy
100 g wody
Sposób przygotowania
1 Panko zmiksuj w blenderze. Na oleju podsmaż cebule, pastę z czosnku i kiszoną kapustę, podlej wodą i duś przez około 10 minut, aż woda całkowicie odparuje. Grzyby pokrój w drobną kostkę, dodaj do kapusty i smaż całość kilka minut.
2. Fasolę zmiksuj z jajkami i odrobiną wody, dodaj do kapusty z grzybami, wymieszaj, na końcu dopraw gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem.
3. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz panierką Panko. Przygotowaną masę przełóż do formy. Piecz 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (ustawionym na termoobieg). Po upieczeniu zostaw w formie do ostudzenia.
4. Pasztet podawaj na ciepło lub zimno z sosami lub warzywnymi konfiturami.