Makaron stir-fry z kurkumą i kurczakiem

Stir-fry nie jedno ma imię. Makaron zmieszany z sosem sambal, który świetnie komponuje się z mięsem i warzywami sprawi, że cała potrawa będzie niezwykle wyrazista w smaku. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 91

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 10 min

Ostrość:
Pikantne

Składniki

1 opakowanie Bezglutenowego makaronu ryżowego z kurkumą House of Asia

2 łyżki Sosu chili Sambal Oelek House of Asia

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki czosnku drobno posiekane

2 łyżki ketchupu

200 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonego w paseczki

50 g marchewki pokrojonej w zapałki

50 g kapusty pekińskiej pokrojonej w grubsze paski

1 pęczek drobno pokrojonej dymki

3 łyżki oleju

50 ml wody

Sposób przygotowania

1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą.

2. W misce wymieszaj jedną łyżkę sosu sambal z ketchupem oraz wodą.

3. Kurczaka wymieszaj z pozostałą łyżką sosu sambal.

4. Na patelnię wlej olej, podsmaż pastę z czosnku na złoto, dodaj marchewkę, kurczaka, smaż 5 minut, potem dodaj kapustę pekińską oraz makaron, całość wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem i dodaj dymkę.

TIP: Do dania możesz użyć również innego makaronu.  

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI