Makaron stir-fry z kurkumą i kurczakiem
Stir-fry nie jedno ma imię. Makaron zmieszany z sosem sambal, który świetnie komponuje się z mięsem i warzywami sprawi, że cała potrawa będzie niezwykle wyrazista w smaku. Koniecznie wypróbuj ten prosty przepis.
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min
Ostrość:
Pikantne
Składniki
1 opakowanie Bezglutenowego makaronu ryżowego z kurkumą House of Asia
2 łyżki Sosu chili Sambal Oelek House of Asia
2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki czosnku drobno posiekane
2 łyżki ketchupu
200 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonego w paseczki
50 g marchewki pokrojonej w zapałki
50 g kapusty pekińskiej pokrojonej w grubsze paski
1 pęczek drobno pokrojonej dymki
3 łyżki oleju
50 ml wody
Sposób przygotowania
1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą.
2. W misce wymieszaj jedną łyżkę sosu sambal z ketchupem oraz wodą.
3. Kurczaka wymieszaj z pozostałą łyżką sosu sambal.
4. Na patelnię wlej olej, podsmaż pastę z czosnku na złoto, dodaj marchewkę, kurczaka, smaż 5 minut, potem dodaj kapustę pekińską oraz makaron, całość wymieszaj z wcześniej przygotowanym sosem i dodaj dymkę.
TIP: Do dania możesz użyć również innego makaronu.