Kuchnia tajska to nie tylko znany wszystkim Pad Thai czy Tom Kha, ale również różnorodność deserów – większość opiera się na wykorzystaniu mleczka kokosowego. Dodatkowo jeśli uwielbiasz smakowite, soczyste mango, słodkie banany, tapiokę, zieloną matchę… Koniecznie wypróbuj poniższe przepisy!
Kokosowa wariacja na temat Panna Cotty. Ten pyszny włoski deser można przygotować w tajskim wydaniu, dodając mleko kokosowe i matchę. Jest szybki w przygotowaniu i wygląda bardzo efektownie. Przepis znajdziesz na stronie: http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/2017/10/kokosowa-panna-cotta-z-herbata-matcha-i.html
Panna Cotta w kolejnym, kokosowym wydaniu – tym razem z dodatkiem świeżego mango, kruszonką i wiórkami kokosowymi. Sprawdź: http://www.ciastecznik.kylos.pl/ciastecznik/recipe/kokosowa-panna-cotta/
Pomysł na pyszne śniadanie? Placki kokosowe z mango i bananem to strzał w dziesiątkę. Kokos występuje tu prawie pod każdą postacią – są wiórki kokosowe, mąka kokosowa i mleczko kokosowe. Intensywnie kokosowo! Przepis: http://www.kulinarnamaniusia.pl/2017/10/placki-kokosowe-z-mango-i-bananem.html
Jeśli lubisz kruche ciasto, z pewnością te mini serniczki przypadną Ci do gustu. Pomimo dość długiej listy składników są proste w przygotowaniu, a co najważniejsze nieziemsko dobre. Połączenie mleka kokosowego, owoców, czekolady i kruchego ciasta zawsze się sprawdza. Przepis na stronie: http://www.programistapogodzinach.pl/deser/mini-serniczek-limonkowo-waniliowy,-z-musem-z-mango,-liczi-i-polewa-kokosowo-czekoladowa,-i-kruchym-ciastem-z-tapioki
Na koniec słodki i odżywczy pudding z nasionami chia i mango. Przepis: http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2017/10/kokosowy-chia-pudding-z-mango.html
Po więcej inspiracji zajrzyj do naszego działu z przepisami.