Azjatycka zupa pomidorowa z mięsnymi klopsikami
Klopsiki w zupie pomidorowej z azjatyckim twistem, to szybkie i smaczne danie, które urozmaici Waszą codzienną kuchnię. Do dania dodaliśmy sekretny składnik Sos Sambal Oelek, który nada potrawie wyrazistego smaku.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
Zupa:
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 600 ml bulionu drobiowego
- 1 cm korzenia imbiru, drobno pokrojony
- 1 łyżeczka cukru
- Kilka gałązek kolendry, drobno pokrojone
Klopsiki:
- ½ łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 100 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cm imbiru, posiekany
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- pieprz, do smak
Sposób przygotowania
- Składniki na zupę wlej do garnka i gotuj przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- W garnku zagotuj wodę. Składniki na klopsiki wymieszaj dokładnie w misce. Uformuj z masy kulki i wrzucaj do gotującej się wody. Gotuj do wypłynięcia. Odsącz. Zupę podawaj z klopsikami i kolendrą.