Grillowane tofu z sosem z kolendrą i miętą Flymetothespoon

Znacie idealny przepis na tofu? Flymetothespoon go zna i postanowiła się nim z nami podzielić. To w marynacie z octu ryżowego, oleju sezamowego, sosu samabal, Worcester, czosnku i syropu klonowego przeniesie Cię w inny wymiar. Jeszcze smaczniej będzie, jak całość polejecie aromatycznym i orzeźwiającym sosem z kolendrą i miętą.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 6

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min +1h marynowania

Ostrość:
łagodne

Składniki

·       ½ butelki Sosu z kolendrą i miętą House of Asia

·       180 g tofu naturalnego

·       garść kolendry

·       łyżka uprażonych orzeszków ziemnych

·       1 pomidor

·       1 mała czerwona cebula

·       Sól i pieprz

·       1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki na marynatę:

·       1 łyżka Octu ryżowego House of Asia

·       1 łyżka Oleju z prażonego sezamu House of Asia

·       1 łyżeczka Sosu chili Sambal Oelek House of Asia

·       1 łyżka Worcester sos Lea & Perrins

·       2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

·       1 łyżeczka syropu klonowego

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty. Tofu odciśnij z nadmiaru wilgoci ręcznikiem papierowym, pokrój na około 2-3 cm plastry i schowaj do marynaty. Odstaw na godzinę lub dłużej.

2.Pomidorki pokrój drobno i wymieszaj z posiekaną cebulą, oliwą z oliwek, solą i pieprzem.

3.Tofu grilluj z obu stron po około 4 minuty, do zbrązowienia. Wyłóż na talerz, polej sosem z kolendrą i miętą, posyp świeżą kolendrą i orzeszkami.

4.Serwuj z sałatką pomidorów.

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Sos chili Sambal Oelek 240g House of Asia

Sos chili Sambal Oelek 240 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI