Japońska kanapka Katsu Sando Wantabite
Katsu Sando to popularna w Japonii kanapka z kotletem smażonym w panierce Panko z dodatkiem białej kapusty oraz ze specjalnym sosem Tonkatsu. Tak się składa, że w naszej ofercie właśnie mamy ten sos, a przepis przygotował nam Japończyk Tetsu Wantabite. Bardziej autentycznie się nie da. Myślimy, że codziennym zjadaczom schabowego zasmakuje ta kanapka, która zrobicie w zalediwe 15 minut.
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
100 ml Sos Tonkatsu House of Asia
100 g Panierki Panko House of Asia
300 g schabu wieprzowego
około 100 g białej kapusty
4 kromki pieczywa Shokupan lub chleba tostowego
2 jajka
100 g mąka pszenna
olej do smażenia
majonez
sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Schab pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm.
2. Za pomocą widelca ponakłuwaj mięso.
3. Schab posól i popierz z dwóch stron.
4. Mięso zapanieruj – najpierw obtocz je w mące, następnie w jajku, a na końcu w panierce Panko.
5. Kotlet katsu smaż na głębokim oleju (170°C) przez około 5 minut, aż panierka się zarumieni.
6. Przełóż mięso na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
7. Poszatkuj białą kapustę.
8. Przygotuj kromki pieczywa. Opcjonalnie możesz obciąć skórkę.
9. Każdą kromkę posmaruj majonezem, następnie połóż kotlet, polej sosem do tonkatsu, dodaj kapustę i przykryj drugą kromką.
10. Na koniec, za pomocą dłoni lub tacy dociśnij kanapkę.