Japońska sałatka z grzybami Fungus
Szukasz przepisu na smaczną i szybką przekąskę? Musisz koniecznie spróbować japońskiej sałatki z grzybami fungus. Połączenie wytrawnych składników z sosem na bazie mango i majonezu to gwarancja niebanalnego smaku.
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min.
Ostrość:
Składniki
- 100 g grzybów fungus blanszowanych
- 200 g ogórka zielonego pokrojonego na cienkie półplasterki
- 50 g białej cebuli pokrojonej w cienkie półplastry
Sos :
- 3 łyżki pulpy mango
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki majonezu
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
- Zalej grzyby fungus wrzątkiem. Odstaw na 5 minut
- Ogórka przetnij wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój. Cebule obierz i pokrój.
- Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.
- Do miski przełóż grzyby, ogórka, cebulę i całość dokładnie wymieszaj z sosem mango.