Koreański Kimbap z wołowiną bulgogi Wantabite

Odkryj tradycyjną potrawę kuchni koreańskiej, czyli kimbap. Przyrządza się go bardzo podobnie do sushi, ale różnica polega na przygotowaniu ryżu oraz dodatkach. Możesz dodać do tego dania wszystko. Wantabite_pl zdecydował się na wołowinę marynowaną w sosie Bulgogi O’Food, dzięki której mięso jest soczyste, mięciutkie i pyszne oraz chrupiącą marynowaną rzodkiew House of Asia.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 109

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 45 min + przygotowanie ryżu

Ostrość:
Łagodne

Składniki

Ryż:

500 g Ryżu do sushi House of Asia

3 łyżeczki Oleju sezamowego House of Asia

1 łyżeczka soli

Wołowina:

70 g Marynaty do mięsa wołowego Bulgogi BBQ O’Food

360 g mięsa wołowego (łopatka)

Omlet (2 szt):

3-4 jajka

sól, olej.

Szpinak:

200 g świeżego szpinaku

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju sezamowego 

Marchewka:

1 duża marchewka

1 łyżka oleju sezamowego

sól

Inne dodatki:

ok. 160 g Rzodkwi marynowanej Daikon House of Asia

8 arkuszy Nori House of Asia

½ świeżego ogórka

biały sezam, olej

Sposób przygotowania

1. Mięso pokrój na cienkie plastry.

2. Zamarynuj w marynacie do bulgogów i odstaw na około 15-20 min.

3. Jajka roztrzep w misce ze szczyptą soli. 

4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż 2 cienkie omlety. Po ostygnięciu potnij na długie paski.

5. Przygotuj warzywa: 

– marchewkę obierz i potnij w słupki, delikatnie podsmaż na oleju sezamowym, posól.

– Szpinak zblanszuj we wrzątku. Odciśnij z wody. Dodaj do niego przeciśnięty czosnek, olej sezamowy oraz sól i wymieszaj.

– Ogórka pozbaw wodnistego miąższu i pokrój w słupki.

– Marynowaną rzepę potnij w paski.

6. Wołowinę podsmaż na odrobienie oleju, aż nadmiar wody wyparuje.

7. Ryż przepłucz i przygotuj wedle instrukcji. Przełóż do dużej miski, dodaj olej sezamowy, sól i delikatnie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.

8. Nori ułóż na bambusowej macie błyszczącą stroną do dołu. Wyłóż ryż do 2/3 wysokości arkusza.

9. Na środku ryżu ułóż dodatki, a następnie zwiń rolkę, mocno dociskając matę. Możesz delikatnie zwilżyć krawędź nori, aby rolka się lepiej skleiła.

10. Za pomocą maty uformuj kształt.

11. Gotową rolkę posmaruj olejem sezamowym, pokrój na plastry i posyp sezamem.

Wskazówki:

Włóż mięso na ok. 2 h do zamrażarki, aby łatwiej je pokroić na cienkie plastry.

Marchewkę smaż krótko, aby była chrupka.

Na nori nakładaj cienką warstwę ryżu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI