Kurczak 5 smaków z warzywami i makaronem Praktykulinarni

Odkryj nietuzinkowe smaki i aromaty z dalekich Chin, które z łatwością przygotujesz w domu. Bestsellerowy makaron Chow Mein i sos z grzybów Shiitake smakuje idealnie w tej potrawie. Sprawdźcie, jak zrobiła to Beata z Praktykulinarni. Zobaczcie przepis krok po kroku Kliknij tutaj>

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.7 / 5. Ilość głosów: 11

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 15 min.

Ostrość:

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Filet pokrój na kawałki (na jeden kęs). Imbir zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posiekaj czosnek i chili. Mięso wrzuć do miski, dodaj przyprawę 5 smaków, imbir, czosnek, chili i sos sojowy. Wymieszaj. Odstaw na 10-20 minut.
  2. Grzyby shiitake wrzuć do rondelka, wlej 350 ml gorącej wody. Gotuj przez 15 minut. Grzyby wyjmij, usuń nóżki, a kapelusze pokrój na paski. Zachowaj wodę z gotowania grzybów.
  3. Makaron chow mein ugotuj (5 minut), odcedź, przelej zimną wodą.
  4. Pokrój warzywa: papryki i marchew na kawałki (kwadraty, paski, słupki), pieczarki na plastry. Poszatkuj grubo kapustę pekińską. Pędy bambusa osącz z zalewy.
  5. Dobrze rozgrzej duży wok. Wlej olej, wrzuć kurczaka razem z marynatą. Podsmaż przez minutę, zamieszaj, dodaj paprykę i marchew. Po 30 sekundach dorzuć pieczarki, potem pędy bambusa i grzyby shiitake. Wrzuć kapustę i szczypior, wymieszaj. Dodaj ugotowany makaron, wlej sos z gotowania grzybów. Podgrzej razem, mieszając, przez minutę.
...

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Makaron Chow Mein 250g House of Asia

Makaron Chow Mein 250g

Nowość
Bestseller
Makaron Mie 250g House of Asia

Makaron Mie 250g

Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150 ml

Sos sojowy jasny 150ml

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30g

Nowość
Bestseller
Pędy bambusa paseczki 225g House of Asia

Pędy bambusa paseczki 225g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI