
Kurczak 5 smaków z warzywami i makaronem

Odkryj nietuzinkowe smaki i aromaty z dalekich Chin, które z łatwością przygotujesz w domu. Bestsellerowy makaron chow mein i sos z grzybów shiitake smakuje idealnie w tej potrawie. Sprawdźcie, jak zrobiła to Beata z Praktykulinarni. Zobaczcie przepis krok po kroku Kliknij tutaj
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min.
Ostrość:
Składniki
- 50 ml sosu sojowego jasnego
- 250 g makaronu chow mein lub mie
- 6-8 sztuk grzybów shiitake
- 225/140 g pędów bambusa
- 500 g fileta z kurczaka
- 1,5-2 łyżki przyprawy 5 smaków
- 5 cm imbiru
- 1 sztuka chili
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki posiekanego szczypioru
- 1 sztuka czerwonej papryki
- 1 sztuka żółtej papryki
- 1 sztuka średniej marchewki
- 300 g pieczarek
Sposób przygotowania
- Filet pokrój na kawałki (na jeden kęs). Imbir zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posiekaj czosnek i chili. Mięso wrzuć do miski, dodaj przyprawę 5 smaków, imbir, czosnek, chili i sos sojowy. Wymieszaj. Odstaw na 10-20 minut.
- Grzyby shiitake wrzuć do rondelka, wlej 350 ml gorącej wody. Gotuj przez 15 minut. Grzyby wyjmij, usuń nóżki, a kapelusze pokrój na paski. Zachowaj wodę z gotowania grzybów.
- Makaron chow mein ugotuj (5 minut), odcedź, przelej zimną wodą.
- Pokrój warzywa: papryki i marchew na kawałki (kwadraty, paski, słupki), pieczarki na plastry. Poszatkuj grubo kapustę pekińską. Pędy bambusa osącz z zalewy.
- Dobrze rozgrzej duży wok. Wlej olej, wrzuć kurczaka razem z marynatą. Podsmaż przez minutę, zamieszaj, dodaj paprykę i marchew. Po 30 sekundach dorzuć pieczarki, potem pędy bambusa i grzyby shiitake. Wrzuć kapustę i szczypior, wymieszaj. Dodaj ugotowany makaron, wlej sos z gotowania grzybów. Podgrzej razem, mieszając, przez minutę.