Łosoś z sosie limonkowym z salsą warzywną
Wszyscy wiemy, że ryby są zdrowe, ale czy wiecie też, że przygotowanie pysznego dania z ryby nie musi być trudne? Aromatyczny łosoś w sosie limonkowym z warzywną salsą to danie łatwe w przygotowaniu, idealne zarówno na obiad jak i na kolację. Wypróbujcie nasz przepis na soczystego i pełnego smaku łososia- po prostu palce lizać!
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Składniki
- 2 filety łososia
Marynata
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki soku z limonki
- 3 cm imbiru startego na tarce
- pieprz
- sól
Salsa warzywna
- 200 g awokado
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 100 g czerwonej papryki
Sposób przygotowania
- Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Marynuj rybę w połowie marynaty przez około godzinę w chłodnym miejscu.
- Przygotuj salsę warzywną. Paprykę, cebulę i awokado pokrój w drobną kostkę, dodaj kukurydzę. Polej sokiem z limonki i oliwą i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw solą do smaku.
- Filety z łososia smaż na grillowej patelni lub grillu węglowym, polewając rybę pozostałą połową marynaty.
Podawaj z przygotowaną salsą i ryżem.