Makaron Chow Mein z pastą kantońską Pysznie czy przepysznie
Masz ochotę na kawałek Azji? Zrób sobie prosty, szybki i smaczny makaron Chow Mein z aromatyczną pastą kantońską, która jest kluczem tego dania. Za przepis dziękujemy Pysznie czy przepysznie.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
250 g Makaronu Chow Mein House of Asia
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
3 łyżki oleju
200 g fileta z kurczaka
200 g krewetek
1 łyżeczka pokrojonego imbiru
2 ząbki czosnku
1 mała marchewka
50 g kapusty włoskiej lub pekińskiej
1 cebula czerwona
100 g papryki
50 g cukinii
Pęczek szczypiorku
1 jajko
Sos:
50 g Pasta Kantońska Stir-fry House of Asia
100 ml wody
1 łyżeczka masła orzechowego
Sól i pieprz
Dodatkowo:
szczypiorek
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
2. W misce wymieszaj pastę kantońską, wodę i masło orzechowe.
3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka z krewetkami.
4. Dodaj 1 łyżkę sosu sojowego i wymieszaj. Zdejmij z patelni.
5. Na tej samej patelni podsmaż imbir i czosnek, a następnie dodaj pokrojone warzywa: marchewkę, cebulę, kapustę, paprykę, cukinię oraz szczypior. Całość smaż ok. 8 min.
6. Warzywa zsuń na połowę patelni, wbij jajko, a następnie energicznie mieszając, połącz z warzywami. Dodaj podsmażone krewetki z kurczakiem. Dodaj makaron i całość zalej sosem. Całość dokładnie wymieszaj.
7. Podawaj z sezamem i szczypiorkiem.