Makaron po tajsku z krewetkami i sosem Sriracha Mateusz Krojenka
Wiemy, że lubicie kuchnię tajską, a najlepiej z krewetkami. Dlatego też Mateusz Krojenka — finalista programu MasterChef TVN przygotował je dziś dla Was w wersji na ostro. Ten wspaniały przepis zabierze was wprost do serca Tajlandii i pozwoli nacieszyć się smakiem prawdziwego orientu.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Składniki
- 1 opakowanie Makaronu ryżowego 7 mm House of Asia
- 2 duże łyżki Sosu Sriracha czerwona House of Asia
- 30 ml Sosu rybnego House of Asia
- 12 dużych krewetek
- 1 marchew
- 2 szalotki
- 1 papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 6 pomidorów koktajlowych
- Garść orzeszków ziemnych
- 50 ml oleju rzepakowego
- Sok z 1 limonki
- Sól
- Świeża kolendra
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój w plastry. Marchewkę obierz i pokrój w wąskie słupki. Chili pokrój w 3 duże kawałki.
- Na patelni lub w woku rozgrzej olej i wrzuć marchew oraz chili. Smaż przez 1 min., następnie dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 2 min. Po tym czasie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki i całość dopraw solą. Smaż kolejną minutę, mieszając od czasu do czasu.
- Dodaj krewetki (mogą być z pancerzykami, ale wygodniej jest dodać obrane). Smaż je przez 4 min. ciągle mieszając. Dodaj makaron oraz sos rybny i sok z limonki. Całość dokładnie wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez 1 min.
- Danie podawaj posypane orzeszkami ziemnymi oraz świeżą kolendrą.
Smacznego!