Massaman curry z kurczakiem
Odkryj to bogate, aromatyczne i lekko pikantne tajskie curry. Aromatyczna pasta Kanokwan i kremowe mleczko kokosowe to naprawdę przepyszne połączenie.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
2 saszetki Pasty Massaman curry Kanokwan
800 ml Mleczka kokosowego BIO 20-22% House of Asia
3-4 łyżki Sosu rybnego House of Asia
200 g Ryżu jaśminowego Lotus Rice
500 g mięsa z podudzia kurczaka pokrojonego w małe kawałki
200 g pokruszonych orzeszków ziemnych (niesolonych)
500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w większą kostkę
2 cebule czerwone pokrojone w drobną kostkę
5-6 liści laurowych
3 łyżki posiekanej kolendry
1 limonka pokrojona w cząstki
Sposób przygotowania
1. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Do garnka wlej mleczko kokosowe, doprowadź do wrzenia, następnie dodaj pastę curry i gotuj, aż pasta całkowicie się rozpuści.
3. Dodaj orzechy, kurczaka i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut.
4. Następnie dodaj ziemniaki, cebule, liście laurowe i gotuj przez około 20 minut do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, pod koniec dopraw sosem rybnym.
5. Gotowe danie podawaj z ugotowanym wcześniej ryżem, cząstkami limonki i posyp kolendrą.