Mini burgery z pastą curry i azjatycką surówką Pysznie czy przepysznie
Czas na coś wyjątkowego! Mini burgery z pastą curry i azjatycką surówką to propozycja, która jest najbardziej odpowiednia dla smakoszy. Połączenie soczystego mięsa wołowego z aromatyczną pastą curry, chrupiącą surówką i pikantnym sosem sriracha to prawdziwy hit. Idealne na letnie, grillowe spotkania. Za przepis dziękujemy Pysznie czy przepysznie.
Liczba porcji: 8
Czas: 40 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
Surówka:
- 1 łyżeczka Sezamu białego House of Asia
- 1 łyżeczka Octu ryżowego House of Asia
- 150 g czerwonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 ogórek zielony
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oleju
Mięso do burgerów:
- 1/2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia
- 2 łyżeczki Zielonej pasty curry Kanokwan
- 500 g mięsa mielonego wołowego na burgery (antrykot, pręga, łata)
- Kilka gałązek kolendry
- Kilka listków mięty
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 30 ml wody
Sos:
- 1 łyżeczka Sosu Sriracha House of Asia
- 2 łyżki majonezu
Dodatkowo:
- 8 małych bułek do burgerów
- Cebula czerwona marynowana lub świeża
- Świeża kolendra
Sposób przygotowania
- Kapustę, marchewkę i ogórka pokrój w drobne paski, najlepiej obieraczką Julienne. Warzywa przełóż do miski, dodaj sezam, sól, pieprz, cukier, ocet ryżowy i olej. Całość wymieszaj.
- Mięso przełóż do miski, dodaj pastę z czosnku, sól, pieprz, pastę curry zieloną, posiekaną kolendrę i miętę oraz wodę. Mięso wymieszaj na jednolitą masę. Uformuj płaskie kotlety, nieco większe niż średnica bułki. Mięso grilluj po 5 min z każdej strony.
- Majonez wymieszaj z sosem sriracha. Bułki grilluj, aż będą miały złoty kolor. Na spód bułki rozsmaruj sos, ułóż surówkę, następnie mięso, cebulę, gałązkę kolendry i całość przykryj drugą połówką bułki.
TIP: Przygotuj marynowaną cebulę z tego przepisu Kliknij tutaj>