Onigiri z surimi
Zachwyć się Japonią w 20 minut! Onigiri z surimi to idealna przekąska – prosta, szybka i pełna smaku. Delikatny ryż, aromatyczne nadzienie i chrupiące nori sprawią, że poczujesz klimat Azji we własnej kuchni. Spróbujesz?
Liczba porcji: 4
Czas: 20 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 250 g Ryżu do sushi House of Asia
- 4 łyżki Sosu do ryżu do sushi House of Asia
- 2 – 3 arkusze Liści Nori alg morskich House of Asia pocięte w prostokąty
- 2 łyżeczki Białego sezamu House of Asia
- 2 łyżeczki Czarnego sezamu House of Asia
- 1 łyżka Sosu Sriracha czerwone chili House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty Wasabi S&B
- 100 g surimi
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka płatków chili
- 3 łyżki dymki drobno pokrojonej
- 2 łyżki kolendry drobno pokrojonej
Sposób przygotowania
- Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dopraw do smaku sosem do ryżu oraz sezamem i płatkami chili.
- Surimi rozwiń i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski, dodaj kolendrę, dymkę, majonez oraz sos sriracha.
- Zwilż obie dłonie wodą, aby zapobiec przyklejaniu się ryżu.
- Nabierz w dłonie odrobinę ciepłego ryżu. Utwórz w nim niewielkie wgłębienie i dodaj przygotowane nadzienie z surimi oraz pastę wasabi.
- Następnie przykryj farsz ryżem i uformuj całość w kształt trójkąta. Do każdego przygotowanego onigiri doklej wycięty kawałek liścia nori.
- Podawaj posypane dymką oraz płatkami chili.
TIP. Możesz ułatwić sobie formowanie onigiri korzystając z gotowych foremek, tzw. onigiri mold.