Onigiri z surimi

Zachwyć się Japonią w 20 minut! Onigiri z surimi to idealna przekąska – prosta, szybka i pełna smaku. Delikatny ryż, aromatyczne nadzienie i chrupiące nori sprawią, że poczujesz klimat Azji we własnej kuchni. Spróbujesz?

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 259

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 20 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dopraw do smaku sosem do ryżu oraz sezamem i płatkami chili.
  2. Surimi rozwiń i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski, dodaj kolendrę, dymkę, majonez oraz sos sriracha.
  3. Zwilż obie dłonie wodą, aby zapobiec przyklejaniu się ryżu.
  4. Nabierz w dłonie odrobinę ciepłego ryżu. Utwórz w nim niewielkie wgłębienie i dodaj przygotowane nadzienie z surimi oraz pastę wasabi.
  5. Następnie przykryj farsz ryżem i uformuj całość w kształt trójkąta. Do każdego przygotowanego onigiri doklej wycięty kawałek liścia nori.
  6. Podawaj posypane dymką oraz płatkami chili.

TIP.  Możesz ułatwić sobie formowanie onigiri korzystając z gotowych foremek, tzw. onigiri mold.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos do ryżu do sushi 200ml House of Asia

Sos do ryżu do sushi 200 ml

Nowość
Bestseller
Ryż do sushi 500g House of Asia

Ryż do sushi 500 g

Nowość
Bestseller
Pasta Wasabi 43g House of Asia

Pasta Wasabi 43 g

Nowość
Bestseller
Czarny sezam 50g House of Asia

Sezam czarny 50 g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI