Ostro-kwaśna zupa z kurczakiem i grzybami Shiitake Czarna wisienka

Uwaga, mamy coś dla fanów ostro-kwaśnych smaków. Czarna Wisienka zainspirowana kuchnią syczuańską stworzyła przepis na nietuzinkową zupę z dodatkiem aromatycznych grzybów shiitake i pędów bambusa. Jesteście ciekawi, co z tego wyszło? Zobaczcie, jak poradziła sobie z tym przepisem Czarna Wisienka – Kliknij tutaj

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.9 / 5. Ilość głosów: 36

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 4

Czas: 25 min.

Ostrość:

Składniki

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Grzyby Shiitake zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut aby zmiękły, po czym pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Na oleju podsmaż przez 2 minuty drobno pokrojoną papryczkę chilli, czosnek, pokrojoną w piórka szalotkę i mąkę ziemniaczaną.
  3. Dodaj pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, paprykę oraz marchewkę, grzyby Shiitake wraz z wodą, w której się moczyły. Wlej sos sojowy jasny, ocet i bulion. Gotuj całość przez 15 min.
  4. Zupę podawaj z pędami bambusa, szczypiorem, olejem z sezamu i sezamem.

TIP Zamiast kurczaka do zupy możesz dodać pokrojone w dużą kostkę tofu naturalne lub wędzone. Użyj wtedy 1,5 kostki tofu.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

Nowość
Bestseller
Grzyby Shiitake 30g House of Asia

Grzyby Shiitake 30 g

Nowość
Bestseller
Pędy bambusa paseczki 225g House of Asia

Pędy bambusa paseczki 225 g

Nowość
Bestseller
Biały sezam 50g House of Asia

Sezam biały 50 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI