Ostro-kwaśna zupa z kurczakiem i grzybami Shiitake Czarna wisienka
Uwaga, mamy coś dla fanów ostro-kwaśnych smaków. Czarna Wisienka zainspirowana kuchnią syczuańską stworzyła przepis na nietuzinkową zupę z dodatkiem aromatycznych grzybów shiitake i pędów bambusa. Jesteście ciekawi, co z tego wyszło? Zobaczcie, jak poradziła sobie z tym przepisem Czarna Wisienka – Kliknij tutaj
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 opakowanie grzybów Shiitake
- 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ok. 1 l bulionu
Do podania:
- Pędy bambusa w zalewie
- Olej z prażonego sezamu
- Sezam
- Szczypior/dymka
Sposób przygotowania
- Grzyby Shiitake zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut aby zmiękły, po czym pokrój je na mniejsze kawałki.
- Na oleju podsmaż przez 2 minuty drobno pokrojoną papryczkę chilli, czosnek, pokrojoną w piórka szalotkę i mąkę ziemniaczaną.
- Dodaj pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, paprykę oraz marchewkę, grzyby Shiitake wraz z wodą, w której się moczyły. Wlej sos sojowy jasny, ocet i bulion. Gotuj całość przez 15 min.
- Zupę podawaj z pędami bambusa, szczypiorem, olejem z sezamu i sezamem.
TIP Zamiast kurczaka do zupy możesz dodać pokrojone w dużą kostkę tofu naturalne lub wędzone. Użyj wtedy 1,5 kostki tofu.