Pad Thai Martyny Chomackiej

Poznajcie przepis na Pad Thaia od finalistki 7 edycji MasterChef Polska — Martyny Chomackiej. Jest aromatycznie, słonecznie, egzotycznie i po prostu przepysznie! Dzięki naszym produktom zrobicie to danie w zaledwie 15 minut. Ale uwierzcie nam, prostota tego dania i szybkość przyrządzenia wcale nie umniejsza smaku, wręcz przeciwnie!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.8 / 5. Ilość głosów: 53

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 15 min

Ostrość:
łagodne

Składniki

• opakowanie Bezglutenowego makaronu ryżowego 5 mm House of Asia 200 g

• 3 łyżki Pasty Pad Thai House of Asia 

• 1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia

• 1 łyżka Sosu rybnego House of Asia

• kostka tofu

• 2 szalotki

• 3 duże ząbki czosnku

• 2 jajka

• 1 limonka

• 1 łyżka pasty z tamaryndowca 

• 1 łyżka cukru 

• 2 garści kiełków fasolki mung

• 2 garści orzechów ziemnych 

• pół pęczka szczypiorku lub dymki

• garść kolendry 

• łyżka płatków chilli

• łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 

• olej do obsmażenia tofu

Sposób przygotowania

1. Makaron ryżowy włóż na 20-30 min do miski z zimną wodą.

2. Tofu osącz ręcznikiem papierowym, a następnie pokrój w sporą kostkę. Przełóż je do miski, posyp skrobią i wymieszaj, aby skrobia równo pokryła każdy z kawałków tofu. Do wysokiego rondelka wlej olej i etapowo obsmaż tofu. Gotowe będzie miało złotawy kolor i chrupiącą skórkę. Tak przygotowane przełóż na ręcznik papierowy.

3. W średniej miseczce przygotuj sos Pad Thai. Dodaj cukier, pastę Pad Thai, pastę z tamaryndowca, sos rybny i sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Następnie przygotuj wszystkie składniki. Drobno posiekaj szalotkę oraz czosnek. Szczypiorek lub dymkę pokrój na trzy części. Orzeszki ziemne upraż na gorącej, suchej patelni, a następnie drobno posiekaj. Na płaski talerz wyłóż wszystkie aromatyzatory: szalotkę, czosnek, płatki chilli, szczypior, orzeszki, zest z limonki i kiełki fasolki mung. Jajka rozmieszaj widelcem w oddzielnej miseczce.

5. Na rozgrzanego woka wlej 2 łyżki oleju i wrzuć szalotkę z zestem z limonki. Po minucie dodaję czosnek i chilli. Następnie wrzuć tofu, dodaj sos i zmiękczony makaron. Całość podsmaż 2-3 minuty aż makaron zmięknie, ale pozostanie al dente. Gdy danie jest prawie gotowe, wlej jajka i na jedną ze ścianek woka i zetnij je prawie w pełni, podważając od spodu, aby je napowietrzyć. Następnie wprasuj jajka w Pad Thaia, dodaj orzeszki, kiełki oraz szczypiorek.

6. Pad Thaia przełóż na talerz i podaj z połówką limonki, szczyptą chilli, orzeszkami, kiełkami i świeżymi ziołami.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Pasta Pad Thai 113g House of Asia

Pasta Pad Thai 113 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

 

NASZE MARKI