Pad thai z krewetkami i zieloną dymką
Poznajcie przepis na jedno z najpopularniejszych tajskich dań, które jest szybkie w przygotowaniu, a przy tym pełne smaku i aromatu. Dziękujemy za wykonanie naszego przepisu i propozycję podania food.square.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min.
Ostrość:
Składniki
- 100 g makaronu ryżowego 5mm
- 1 łyżeczka pasty z czosnku lub 2 ząbki posiekanego czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 70 g pasty Pad Thai Kanokwan
- 6 obranych i oczyszczonych krewetek (16×20) lub 100 g piersi z kurczaka
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
Opcjonalnie:
- 4 łyżki zielonej dymki pokrojonej w 3 cm słupki
- 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania
- Makaron namocz w zimnej wodzie i odstaw na 30 min.
- Do rozgrzanego woka wlej olej, podsmaż cebulę z czosnkiem i dodaj krewetki. Smaż minutę i odłóż.
- Do woka wbij jajka i poczekaj, aż się zetną. Dodaj namoczony wcześniej makaron i wymieszaj z pastą pad thai. Na koniec opcjonalnie posyp danie dymką i orzeszkami.
TIP: Jeśli makaron będzie zbyt twardy, dolej wrzącej wody.
Aby wzbogacić danie możesz dodać kiełki fasoli mung, kolendrę i limonkę.