Pierożki Gyoza z mięsem i sosem śliwkowym Ros Thai Thai
Pierożki Gyoza to potrawa kuchni japońskiej. Jest to rodzaj pierożków, które zazwyczaj składają się z cienkiego ciasta z nadzieniem, zwykle mięsnym, warzywnym lub mieszanką obu składników. Tradycyjnie gotowane są na parze lub smażone, a czasami także duszone. Nasz szef kuchni przygotował je na parze z pysznym nadzieniem. Dopełnieniem dania jest śliwkowy sos Ros Thai Thai, który nada głębie smaku.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
łagodne
Składniki
1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2-3 ząbki drobno posiekane
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 2 łyżeczki startego świeżego korzenia
1-2 łyżki Sosu sojowego House of Asia
100 ml Sosu śliwkowego Ros Thai Thai
400 g mięsa mielonego z indyka
1 opakowanie ciasta na pierożki Gyoza
1 cebula pokrojona w kostkę
1 posiekany pęczek szczypiorku
2 łyżki posiekanych listków kolendry
Sposób przygotowania
1. Mięso przełóż do miski i wymieszaj z cebulą, szczypiorkiem, pastą z czosnku, pastą z imbiru, następnie dopraw do smaku sosem sojowym i odstaw do lodówki na 15 minut.
2. Ciasto rozwałkuj i powycinaj szklanką kółka, następnie na każdy kawałek nałóż farsz i zlep.
3. Pierożki gotuj na parze przez 10 minut.
4. Sos śliwkowy przelej do miseczek i podawaj z gotowymi pierożkami, posypanymi liśćmi kolendry.
TIP: Jeśli lubisz nutę ostrości, dodaj do mięsa łyżeczkę Pasty z chili House of Asia.