Ramen z makaronem Udon i tofu
W kulturze Japońskiej jednym z najpopularniejszych dań jest zupa Ramen przygotowywana na mięsnym wywarze z dużą ilością makaronu. Tradycyjnie przyrządzana w każdej japońskiej kuchni z użyciem różnych wariacji smakowych, które są najbardziej uwielbiane przez domowników. Nasz przepis to alternatywna propozycja dla osób chcących spróbować typowo azjatyckiej zupy.
Liczba porcji: 2
Czas: 25 min
Ostrość:
Ostre
Składniki
- 2 łyżki pasty curry czerwone
- 1 puszka mleczka kokosowego 5-7%
- 2 saszetki pasty miso
- ½ opakowania makaronu udon
- 2 grzyby shitake suszone
- 100 g tofu
- 2 łyżki dymki posiekanej
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
- kiełki fasoli mung i chili do dekoracji
Sposób przygotowania
- Grzyby namocz w ciepłej wodzie około 15 min, kiedy będą miękkie pokrój je w cienkie plasterki, odstaw.
- Przygotuj bulion miso zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Tofu pokrój w plasterki ok 3 mm. Obsmaż z każdej strony na rumiano, odłóż na ręcznik kuchenny.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Mleczko kokosowe wlej do rondelka, podgrzej i rozpuść w nim pastę curry, doprowadź do wrzenia i odstaw.
- Ułóż w misce makaron, tofu, grzyby, zalej mlekiem curry i bulionem, posyp dymką, udekoruj kiełkami i chili.