Schab w ostrym sosie Sambal Oelek
Chińskie sosy idealnie nadają się do przygotowania marynat każdego mięsa. Nadają smaku, aromatu i karmelowego koloru.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Ostre
Składniki
- 1 łyżka Sosu sojowego ciemnego House of Asia
- 2 łyżki Sosu Sambal Oelek House of Asia
- 2 łyżki Pasta czosnkowo-miodowa House of Asia
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka tartego imbiru
- 4 plastry schabu bez kości o grubości 1 cm, lekko rozbite
- 1/3 szklanki wermutu lub 1/3 szklanki wody z 1 łyżeczką cukru brązowego
Sposób przygotowania
1. W misce wymieszaj sos sojowy, wermut lub wodę z cukrem, Sambal Oelek i sos czosnkowy. Odstaw
2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Podsmaż imbir
3. Dodaj schab, smaż przez 30 sekund z każdej strony
4. Dodaj wcześniej przygotowany sos i wymieszaj
5. Duś przez około 2 minuty, aż sos zgęstnieje i mięso nie będzie surowe