Wegański makaron chow mein z tofu i grzybami shiitake
Chow mein to makaron który kojarzymy z chińskich zupek, ma znacznie szersze zastosowania i może być przygotowany w Twój ulubiony sposób. W wersji wege z tofu i grzybami shiitake może go przygotować na ostro lub łagodnie.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 125 g makaronu Mie
- 2 łyżki oleju
- 2 cm kawałek imbiru, drobno posiekany
- 120 g surowego naturalnego tofu, odsączonego z zalewy, pokrojonego w 2 cm kostkę
- 100 g bakłażana, pokrojonego w 2 cm kostkę (opcjonalnie)
- 100 g słodkiej papryki, pokrojonej w 2 cm kostkę
- 100 g boczniaków, pokrojonych w paski
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki sosu z grzybów Shiitake
- zielona część 1 cebuli dymki, pokrojona w kawałki 3 cm i 1 cm, do dekoracji
- 1/2 papryczki chili, ukośnie pokrojonej w 2 mm plasterki, do dekoracji
- olej sezamowy do wzbogacenia smaku
Sposób przygotowania
1. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw.
2. Pokrój bakłażana, umieść w misce, posyp solą. Gdy puści sok, opłucz i osusz. Odstaw.
3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim imbir, następnie dodaj tofu i smaż aż się zarumieni.
4. Na patelnię dodaj bakłażana, następnie paprykę, boczniaki i wymieszaj.
5. Dodaj sos z grzybów Shiitake i sos sojowy.
6. Przełóż makaron na patelnię i wymieszaj z powstałym sosem.
7. Przełóż do miski, udekoruj dymką, chili oraz polej 3-5 kropli oleju sezamowego do smaku.