Słodko-kwaśne chrupiące tofu na puszystym ryżu Gotuj z Diego
Gotuj z Diego tym razem przygotował dla Was przepysznie chrupiące tofu skąpane w słodko-kwaśnym sosie. Sos zrobił na bazie soku z pomarańczy, pasty z imbiru, sambal oelek i sosu sojowego – to brzmi i smakuje naprawdę zachwycająco, wyraziście i pysznie.
Liczba porcji: 2
Czas: 30 min.
Ostrość:
ostre
Składniki
- 4 łyżki kiełków fasoli mung
- 1 łyżka sambal oelek lub 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka pasty z imbiru
- 200 suchego ryżu jaśminowego
- 1 kostka tofu
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 1/3 łyżeczka soli
- 1 średnia marchewka
- 200 ml świeżo wycenianego soku z pomarańczy
- 1 łyżka brązowego cukru
- prażony sezam
- kolendra
Sposób przygotowania
- Odmierz porcję ryżu i wsyp do wrzątku, w proporcji: 1:1,3. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec wyłącz palnik i zostaw ryż pod przykryciem na 10 minut.
- Tofu osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w regularną kostkę i obtaczamy w mieszance skrobi ziemniaczanej i soli. Smażymy na złoto na głębokim oleju.Pamiętaj, by zachować przestrzeń między kostkami tofu, lubią się sklejać.
- Na patelnie wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy cukier, pastę z imbiru, sambal oelek i sos sojowy. Całość gotujemy ok. 5 min, aż znacznie zmniejszy swoją objętość.
- Usmażone tofu wrzucamy do sosu, dodajemy cienko pokrojoną marchewkę i kiełki fasoli mung. Całość gotujemy na mocnym ogniu przez 3 minuty. Sos powinien zgęstnieć i oblepić tofu oraz warzywa.
- Na talerz wykładamy ryż, lepkie słodko kwaśne tofu i całość dekorujemy prażonym sezamem i kolendrą.