Słodko-kwaśne chrupiące tofu na puszystym ryżu Gotuj z Diego

Gotuj z Diego tym razem przygotował dla Was przepysznie chrupiące tofu skąpane w słodko-kwaśnym sosie. Sos zrobił na bazie soku z pomarańczy, pasty z imbiru, sambal oelek i sosu sojowego – to brzmi i smakuje naprawdę zachwycająco, wyraziście i pysznie.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 4

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 30 min.

Ostrość:
ostre

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Odmierz porcję ryżu i wsyp do wrzątku, w proporcji: 1:1,3. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Na koniec wyłącz palnik i zostaw ryż pod przykryciem na 10 minut.
  2. Tofu osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w regularną kostkę i obtaczamy w mieszance skrobi ziemniaczanej i soli. Smażymy na złoto na głębokim oleju.Pamiętaj, by zachować przestrzeń między kostkami tofu, lubią się sklejać.
  3. Na patelnie wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy cukier, pastę z imbiru, sambal oelek i sos sojowy. Całość gotujemy ok. 5 min, aż znacznie zmniejszy swoją objętość.
  4. Usmażone tofu wrzucamy do sosu, dodajemy cienko pokrojoną marchewkę i kiełki fasoli mung. Całość gotujemy na mocnym ogniu przez 3 minuty. Sos powinien zgęstnieć i oblepić tofu oraz warzywa.
  5. Na talerz wykładamy ryż, lepkie słodko kwaśne tofu i całość dekorujemy prażonym sezamem i kolendrą.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy jasny 150ml House of Asia

Sos sojowy jasny 150 ml

Nowość
Bestseller
Pasta z imbiru 120g House of Asia

Pasta z imbiru 120 g

Nowość
Bestseller
Kiełki fasoli mung 330g House of Asia

Kiełki fasoli Mung 330 g

Nowość
Bestseller
Sos chili Sambal Oelek 240g House of Asia

Sos chili Sambal Oelek 240 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI