Tajska sałatka z indykiem i makaronem z fasolki mung
Zaserwuj swoim gościom niepowtarzalną tajską sałatkę z makaronem ryżowym i indykiem. Jest lekka, orzeźwiająca i idealna na wieczorne spotkania.
Liczba porcji: 1
Czas: 30 min
Ostrość:
Ostre
Składniki
20 g Bezglutenowego makaronu Vermicelli z fasoli Mung House of Asia
100 g mielonego mięsa z indyka
Marynata:
1 łyżki Sosu sojowego House of Asia
0,5 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
Garść zblanszowanego wcześniej jarmużu
1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
2 łodygi selera naciowego pokrojonego w małe kawałki
5 pomidorów cherry pokrojonych na pół
1 łyżka posiekanej dymki
1 łyżka posiekanej kolendry
¼ dużej papryczki chili pokrojonej w plasterki
1 łyżka orzeszków ziemnych wcześniej uprażonych
Sos:
1 łyżka Bezglutenowego sosu rybnego House of Asia
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka posiekanej kolendry
1/2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
1. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą i potnij na mniejsze kawałki.
2. W misce wymieszaj ze sobą składniki marynaty i przełóż do niej indyka (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Następnie mięso wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 5 minut, odlej i przełóż do miski.
3. Jarmuż obierz z łodyg, blanszuj we wrzącej wodzie przez 3 minuty, następnie przełóż do miski z wodą i lodem. Potem przełóż na ręcznik papierowy i dobrze odcedź z nadmiaru wody.
4. Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki.
5. Pomidorki, cebulę i selera przełóż do miski z mięsem dodaj wcześniej przygotowany sos, jarmuż, orzeszki i dobrze wymieszaj, na koniec posyp dymką i kolendrą.