Tikka Masala z jackfruitem i ciecierzycą Edyta Dyduch
Jackfruit to prawdziwy hit kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Młody owoc konsystencją przypomina mięso i często wykorzystywany jest jako jego roślinny zamiennik. Teraz niezawodna Edyta Dyduch podjęła wyzwanie i przygotowała przepis na aromatyczną Tikka Masalę z dodatkiem jackfruita. Jeśli w swojej diecie unikasz mięsa lub chcesz ograniczyć jego ilość to ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min
Ostrość:
Składniki
- 250 ml Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
- 50 g Pasty Tikka Massala House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia
- 565 g Zielonego jackfruita w kawałkach QF
- 600 g Ryżu jaśminowego Lotus
- 2 łyżki Oliwy z oliwek Gaea
- 400 g ciecierzycy ze słoika
- 400 ml passaty pomidorowej
- ½ czerwonej cebuli posiekanej w kostkę
- ½ białej cebuli posiekanej w kostkę
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki przyprawy curry
- 2 łyżki kolendry posiekanej
- sól
- czarnuszka
Sposób przygotowania
- Jackfruita pokrój na cienkie plasterki. Dodaj przyprawę curry, 4 łyżki mleczka kokosowego, 1 łyżkę pasty Tikka Masala oraz szczyptę soli.
- W woku rozgrzej oliwę, podsmaż czerwoną i białą cebulę. Następnie dodaj jackfruita i podsmaż całość do miękkości składników. Dodaj pozostałą część opakowania pasty Tikka Masala, pozostałą część mleczka kokosowego, passatę pomidorową, pastę z czosnku, ciecierzycę, masło oraz kolendrę. Mieszaj i gotuj przez chwilę.
- Ryż przygotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Danie podawaj udekorowane czarnuszką i świeżą kolendrą.