Hummus z pieczonej pietruszki z grzybami shitake i prażonym sezamem

Spróbuj naszej wariacji klasycznego hummusu! Dzięki dodatkowi grzybów shiitake pasta jest bardzo aromatyczna, a mleczko kokosowe sprawia, że konsystencja jest wyjątkowo kremowa. Smacznego!

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 0 / 5. Ilość głosów: 0

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 3

Czas: 40 min.

Ostrość:

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nastaw na 180°C. Na blachę rozłóż papier do pieczenia, a następie wyłóż kawałki pietruszki. Piecz do miękkości.
  2. W miseczkę wlej wodę i namocz grzyby shiitake przez 30 min, a następnie pokrój je w plastry. Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim pokrojone grzyby wraz z cebulą. Odłóż je na ręcznik papierowy w celu odsączenia oleju.
  3. Do miski włóż pieczoną pietruszkę i zalej mleczkiem kokosowym. Zmiksuj blenderem, a następnie dopraw do smaku pastą tahini, olejem sezamowym, chili, sosem sojowym, sola oraz pieprzem.
  4. Gotowy hummus posyp smażonymi grzybami z cebula, sezamem, natką pietruszki oraz kolendrą. 
...

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Jak przygotować ryż do sushi?

Żółte curry z kurczakiem i dynią

NASZE MARKI