Zapiekanki z grzybami słomkowymi
Szukasz pomysłu na szybki i zarazem smaczny lunch? Nasz szef kuchni Jarek Owczarczyk proponuje zapiekanki z grzybami słomkowymi, które idealnie zastępują pieczarki. Zamiast klasycznego ketchupu dopraw swoje zapiekanki tajskim sosem sriracha i dodaj trochę pikanterii do Twojego dania.
Liczba porcji: 2
Czas: 20 min.
Ostrość:
Składniki
- 1 puszka grzybów słomkowych
- 50 g masła
- 2 ulubione bułki
- 100 g startego sera typu mozzarella
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
- Sól
- Pieprz
Do podania:
- 3 łyżeczki sosu Sriracha czerwone chili
- Świeży szczypiorek lub dymka
Sposób przygotowania
- Bułki przekrój na pół i posmaruj masłem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż pieczywo.
- Grzyby słomkowe przełóż na sitko, wypłucz pod bieżącą wodą, następnie osusz i pokrój na połówki.
- Rozgrzej patelnię i smaż na maśle cebulę i grzyby przez 4-5 minut. Dodaj pomidory i smaż przez kolejne 5 minut, aż woda z pomidorów odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość przełóż do miski, wystudź, dodaj ser i wymieszaj. Gotowy farsz nałóż na bułki.
- Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 8-10 minut. Gotowe zapiekanki posmaruj sosem sriracha i posyp szczypiorkiem.