Zapiekanki z grzybami słomkowymi

Szukasz pomysłu na szybki i zarazem smaczny lunch? Nasz szef kuchni Jarek Owczarczyk proponuje zapiekanki z grzybami słomkowymi, które idealnie zastępują pieczarki. Zamiast klasycznego ketchupu dopraw swoje zapiekanki tajskim sosem sriracha i dodaj trochę pikanterii do Twojego dania.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 5 / 5. Ilość głosów: 1

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 20 min.

Ostrość:

Składniki

  • 1 puszka grzybów słomkowych
  • 50 g masła 
  • 2 ulubione bułki
  • 100 g startego sera typu mozzarella
  • 1 cebula pokrojona w kostkę 
  • 1 pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę
  • Sól
  • Pieprz

Do podania:

Sposób przygotowania

  1. Bułki przekrój na pół i posmaruj masłem. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż pieczywo.
  2. Grzyby słomkowe przełóż na sitko, wypłucz pod bieżącą wodą, następnie osusz i pokrój na połówki. 
  3. Rozgrzej patelnię i smaż na maśle cebulę i grzyby przez 4-5 minut. Dodaj pomidory i smaż przez kolejne 5 minut, aż woda z pomidorów odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość przełóż do miski, wystudź, dodaj ser i wymieszaj. Gotowy farsz nałóż na bułki. 
  4. Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 8-10 minut. Gotowe zapiekanki posmaruj sosem sriracha i posyp szczypiorkiem.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Grzyby słomkowe 425g House of Asia

Grzyby słomkowe 425 g

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI