Żeberka w sosie hoisin z sałatką z makaronu ryżowego Nietylkopasta

Szukacie przepisu na rozpływające się w ustach żeberka? Dobrze trafiliście! Nietylkopasta zdradza Wam swój sekret na idealnie przygotowane żeberka w sosie hoisin podane z banalnie prostą sałatką z makaronu Vermicelli. Sos hoisin charakteryzuje się słodko-pikantnym smakiem i lekko czosnkowym aromatem. Za tak charakterystyczną kompozycję odpowiadają orientalne zioła, których w Hoisinie znajdziemy bardzo wiele. Koniecznie zobacz przygotowanie przepisu krok po kroku Kliknij tutaj>

4.7 / 5. Ilość głosów: 9

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 2h

Ostrość:
łagodne

Składniki

Sałatka: 

Sos:

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 170 st C.
  2. W miseczce połącz brązowy cukier, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę mieszanki przyprawowej pięć smaków.
  3. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową najlepiej podwójnie. Na folii połóż żeberka tak, aby część z większą ilością mięsa znalazła się na górze i wetrzyj w nie na górze przygotowaną mieszankę przypraw. Wlej też obok żeberek pół szklanki wody.
  4. Weź jeszcze jeden arkusz folii aluminiowej i przykryj żeberka od góry, na następnie połącz brzegi tworząc zamkniętą poduszkę.
  5. Żeberka piecz przez 1h i 40 minut bez odkrywania folii.
  6. W czasie pieczenia przygotuj sos. Do garnka dodaj sos hoisin, sos sojowy, miód, 1 łyżeczką przyprawy 5 smaków, pastę z chilli, czosnku i imbiru. Sos gotuj przez 3-4 minuty aż wszystko się połączy. Wyłącz płomień i ostaw sos aby wystygł i nieco zgęstniał.
  7. Sałatka: makaron Vermicelli ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pokrój papryki i marchewkę w cienkie słupki, a dymkę posiekaj. Z octu ryżowego, sosu rybnego i cukru pudru przygotuj sos. Teraz wystarczy wszystko połączyć, dodać sos i wymieszać. Sałatka jest gotowa.
  8. Po 1h i 40 minutach czasu wyjmij żeberka, odkryj górną część folii. Za pomocą pędzla dokładnie nasmaruj żeberka przygotowanym sosem. Na końcu powinno zostać Ci około 2 łyżek przygotowanego sosu, który zachowaj.
  9. Już bez przykrywania folią wstaw żeberka do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C na 8-10 minut, aby żeberka się zrumieniły.
  10. Po wyjęciu przełóż żeberka na deskę lub półmisek i nasmaruj resztką sosu. Mięso posyp świeżymi ziołami i rozdzielaj na mniejsze kawałki. Żeberka wyjdą niesamowicie miękkie i delikatne. Żeberka podawaj z przygotowaną sałatką z makaronu ryżowego i warzyw.

 

 

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Sos sojowy ciemny 150 ml House of Asia

Sos sojowy ciemny 150 ml

Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Ocet ryżowy 150 ml House of Asia

Ocet ryżowy 150 ml

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

Pad thai z kurczakiem

 

NASZE MARKI