Żeberka w sosie hoisin z sałatką z makaronu ryżowego Nietylkopasta
Szukacie przepisu na rozpływające się w ustach żeberka? Dobrze trafiliście! Nietylkopasta zdradza Wam swój sekret na idealnie przygotowane żeberka w sosie hoisin podane z banalnie prostą sałatką z makaronu Vermicelli. Sos hoisin charakteryzuje się słodko-pikantnym smakiem i lekko czosnkowym aromatem. Za tak charakterystyczną kompozycję odpowiadają orientalne zioła, których w Hoisinie znajdziemy bardzo wiele. Koniecznie zobacz przygotowanie przepisu krok po kroku Kliknij tutaj>
Liczba porcji: 2
Czas: 2h
Ostrość:
łagodne
Składniki
- 150 ml sosu hoisin
- 100 ml sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki pasty z czosnku, imbiru i chilli
- 600 g surowych żeberek (jeden większy pas żeberek)
- 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżki przyprawy chińskiej pięć smaków
- 3 łyżki miodu
- pół szklanki wody
- świeże kolendra lub posiekana dymka do posypania
Sałatka:
- 200 g makaronu ryżowego Vermicelli
- 1 dymka
- ½ czerwonej papryki, ½ żółtej papryki i ½ zielonej papryki
- 1 mała marchewka
Sos:
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 170 st C.
- W miseczce połącz brązowy cukier, 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę mieszanki przyprawowej pięć smaków.
- Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową najlepiej podwójnie. Na folii połóż żeberka tak, aby część z większą ilością mięsa znalazła się na górze i wetrzyj w nie na górze przygotowaną mieszankę przypraw. Wlej też obok żeberek pół szklanki wody.
- Weź jeszcze jeden arkusz folii aluminiowej i przykryj żeberka od góry, na następnie połącz brzegi tworząc zamkniętą poduszkę.
- Żeberka piecz przez 1h i 40 minut bez odkrywania folii.
- W czasie pieczenia przygotuj sos. Do garnka dodaj sos hoisin, sos sojowy, miód, 1 łyżeczką przyprawy 5 smaków, pastę z chilli, czosnku i imbiru. Sos gotuj przez 3-4 minuty aż wszystko się połączy. Wyłącz płomień i ostaw sos aby wystygł i nieco zgęstniał.
- Sałatka: makaron Vermicelli ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pokrój papryki i marchewkę w cienkie słupki, a dymkę posiekaj. Z octu ryżowego, sosu rybnego i cukru pudru przygotuj sos. Teraz wystarczy wszystko połączyć, dodać sos i wymieszać. Sałatka jest gotowa.
- Po 1h i 40 minutach czasu wyjmij żeberka, odkryj górną część folii. Za pomocą pędzla dokładnie nasmaruj żeberka przygotowanym sosem. Na końcu powinno zostać Ci około 2 łyżek przygotowanego sosu, który zachowaj.
- Już bez przykrywania folią wstaw żeberka do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C na 8-10 minut, aby żeberka się zrumieniły.
- Po wyjęciu przełóż żeberka na deskę lub półmisek i nasmaruj resztką sosu. Mięso posyp świeżymi ziołami i rozdzielaj na mniejsze kawałki. Żeberka wyjdą niesamowicie miękkie i delikatne. Żeberka podawaj z przygotowaną sałatką z makaronu ryżowego i warzyw.