Zupa tajska Tom Yum z krewetkami
Zupa Tom Yum to chyba najbardziej lubiana zupa na świecie, o charakterystycznym smaku i aromacie. Bazą zupy jest pasta Tom Yum z dodatkiem trawy cytrynowej i chili. Danie, doskonale sprawdzi się na długie jesienne wieczory i powinno przypaść do gustu wszystkim, którzy lubią orientalne smaki Tajlandii.
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min
Ostrość:
Średnio ostre
Składniki
- 8 łyżeczek Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
- 6 łyżek Pasty Tom Yum House of Asia
- 700 ml bulionu warzywnego
- 2 czerwone papryczki chili
- 3 pieczarki pokrojone na ćwiartki
- 6 małych pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
- 10 dużych krewetek
- kolendra do dekoracji
Sposób przygotowania
- Do gotującego się bulionu dodaj pastę Tom Yum, pokrojoną na trzy części papryczkę chili i zagotuj.
- Dodaj mleczko kokosowe i pieczarki. Gotuj przez 3 minuty.
- Dodaj obrane krewetki, pomidorki i gotuj 2 minuty.
- Udekoruj kolendrą