Sałatka wietnamska bun cha z kurczakiem i makaronem Praktykulinarni
Sałatka wietnamska bun cha z kurczakiem i makaronem od Praktykulinarnych to doskonała propozycja na lekki, a zarazem pełen wyrazistych smaków obiad dla czterech osób. Marynowany w sosie sojowym i rybnym kurczak nadaje potrawie niepowtarzalny aromat, który zachwyci każdego smakosza.
Liczba porcji: 4
Czas: 30 min + czas marynowania mięsa
Ostrość:
Składniki
Marynata do kurczaka:
- 3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- 2 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- Łyżka Trawy cytrynowej suszonej House of Asia
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 ząbki czosnku – przeciśnięte
- sok z 1 limonki
- 600 g udek z kurczaka, bez skóry i kości
Sos do sałatki:
- 4 łyżki Octu ryżowego House of Asia
- 2 łyżki Sos sojowego jasnego House of Asia
- 3 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 2 łyżeczki Pasty czosnek, imbir, chili House of Asia
- sok z 1 limonki
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 120 ml zimnej wody
Pozostałe składniki sałatki:
- 200 g Makaronu Vermicelli szklisty House of Asia
- 150 g kiełków fasoli
- 2 marchewki pokrojone na paski
- 1 papryka czerwona pokrojona na paski
- 1 sałata rzymska mini lub sałata lodowa 1/3 główki
- 2-3 ogórki gruntowe lub jeden szklarniowy, przecięte na pół, usunięte pestki, pokrojone
- garść świeżej mięty
- garść świeżej kolendry
- 4 łyżki dymki posiekanej
- 2 łyżki orzeszków ziemnych posiekanych 2
Sposób przygotowania
- Połącz składniki marynaty, włóż udka kurczaka, odstaw na godzinę. Potem piecz 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec warto włączyć funkcję grill, żeby przyrumienić mięso.
- Wymieszaj składniki sosu, odstaw.
- Przygotuj pozostałe składniki sałatki – namocz makaron, pokrój warzywa i zioła. Włóż do miski, dodaj pokrojonego kurczaka, polej sosem, przemieszaj. Podziel na porcje, posyp orzeszkami.
TIP: Możesz dodać fasolkę edamame i szpinak oraz posypać sałatkę sezamem lub prażoną cebulką.