Zupa Tom Yum z kurczakiem i grzybami słomkowymi
Szybki obiad z orientalnym twistem! Zupa Tom Yum z kurczakiem i grzybami słomkowymi to wyrazisty smak Tajlandii w Twojej kuchni. Pikantna, kremowa i gotowa w 25 minut – idealna na cztery porcje!
Liczba porcji: 4
Czas: 25 min
Ostrość:
Lekko ostre
Składniki
- 1 łyżka Pasty Tom Yum House of Asia
- 200 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
- 100 g Grzybów słomkowych House of Asia
- 2 – 3 łyżki Sosu rybnego House of Asia
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 150 g mięsa z nogi kurczaka bez skóry, drobno pokrojone
- 800 ml bulionu z kurczaka
- 100 g pomidorków cherry przekrojonych na pół
- 50 g kolendry drobno pokrojonej
- 1 limonka
- 2 – 3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Do garnka z grubym dnem wlej olej i podsmaż cebulę. Dodaj pastę tom yum, wymieszaj i smaż 2 minuty na średnim ogniu. Następnie dodaj pokrojone grzyby, wlej bulion i gotuj około 10 minut.
- Po tym czasie dodaj mięso z kurczaka, wlej mleczko kokosowe oraz posiekaną kolendrę. Gotuj kilka minut. Dodaj pokrojone pomidorki cherry, dopraw sokiem z limonki i sosem rybnym.
- Podawaj z listkami kolendry.