Zupa tajska Khao Soi

Zupa Khao Soi to pyszna zupa z północnych regionów Tajlandii z chrupiącym makaronem.

Oceń, aby doradzić innym!

Kliknij na gwiazdkę, aby ocenić

Średnia: 4.1 / 5. Ilość głosów: 13

Jeszcze nikt nie ocenił przepisu.

Liczba porcji: 2

Czas: 15 min

Ostrość:
Łagodne

Składniki

  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 200 ml mleczka kokosowego 5-7%
  • 200 g kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 400 ml wody lub bulionu
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 2 cm imbiru, posiekanego
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej

Sposób przygotowania

  1. N patelni podsmaż cebulę i imbir. Dodaj posiekaną papryczkę i pastę curry.
  2. Dodaj mleczko kokosowe, wodę/bulion oraz trawę cytrynową. Gotuj 5 min.
  3. Dodaj kurczaka i gotuj kolejne 5 min.
  4. Dodaj sos rybny, sok z limonki o raz sól do smaku.

TIP: W Tajlandii zupę podaję się udekorowanym makaronem smażonym w głębokim tłuszczu. Możesz zastąpić go zdrowszym makaronem ryżowym.

PRODUKTY POWIĄZANE

 
Nowość
Bestseller
Bezglutenowy sos rybny 200ml House of Asia

Bezglutenowy sos rybny 200 ml

Nowość
Bestseller
Pasta curry czerwona 113g House of Asia

Pasta curry czerwona 113 g

Polecane przepisy

 

GOTUJ Z PONGHTEPEM SMACZNIE I SZYBKO

 

Żółte curry z kurczakiem i dynią

Jak przygotować ryż do sushi?

 

NASZE MARKI