Kuchnia tajska Przepisy

Zupa tajska Khao Soi

Zupa tajska Khao Soi house of asia

Zupa Khao Soi to pyszna zupa z północnych regionów Tajlandii z chrupiącym makaronem.

Liczba porcji:

2

Czas: 15 min

Poziom:

Łatwe

Poziom:

Łagodne

Składniki

  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 200 ml mleczka kokosowego 5-7%
  • 200 g kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 400 ml wody lub bulionu
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 2 cm imbiru, posiekanego
  • 2 łodyżki trawy cytrynowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej

Sposób przygotowania

  1. N patelni podsmaż cebulę i imbir. Dodaj posiekaną papryczkę i pastę curry.
  2. Dodaj mleczko kokosowe, wodę/bulion oraz trawę cytrynową. Gotuj 5 min.
  3. Dodaj kurczaka i gotuj kolejne 5 min.
  4. Dodaj sos rybny, sok z limonki o raz sól do smaku.

TIP: W Tajlandii zupę podaję się udekorowanym makaronem smażonym w głębokim tłuszczu. Możesz zastąpić go zdrowszym makaronem ryżowym.

Wróć do poprzedniej strony