Zupa tajska Khao Soi
Zupa Khao Soi to pyszna zupa z północnych regionów Tajlandii z chrupiącym makaronem.
Liczba porcji: 2
Czas: 15 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu rybnego
- 200 ml mleczka kokosowego 5-7%
- 200 g kurczaka pokrojonego w kostkę
- 400 ml wody lub bulionu
- 1 mała papryczka chili
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 2 cm imbiru, posiekanego
- 2 łodyżki trawy cytrynowej
- szczypta soli
- 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
Sposób przygotowania
- N patelni podsmaż cebulę i imbir. Dodaj posiekaną papryczkę i pastę curry.
- Dodaj mleczko kokosowe, wodę/bulion oraz trawę cytrynową. Gotuj 5 min.
- Dodaj kurczaka i gotuj kolejne 5 min.
- Dodaj sos rybny, sok z limonki o raz sól do smaku.
TIP: W Tajlandii zupę podaję się udekorowanym makaronem smażonym w głębokim tłuszczu. Możesz zastąpić go zdrowszym makaronem ryżowym.