Zupa krem z dni z salsą mango
Kremowa zupa z dyni w nowym wydaniu! Skosztuj idealnie gładkiego kremu z dodatkiem mango Alphonso i delikatnym aromatem kokosowym. Zwieńczona egzotyczną salsą z kolendrą i chrupiącymi orzeszkami, ta zupa sprawi, że poczujesz się jak na tropikalnych wakacjach – nawet w środku jesieni!
Liczba porcji: 4
Czas: 15 min
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 2 łyżeczki Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
- 400 ml Mleczka kokosowego 12 – 14% House of Asia
- 3 łyżeczki Pasty curry czerwonej House of Asia
- 100 ml Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
- 1 l bulionu warzywnego
- 0,5 kg dyni hokkaido pokrojonej w grube plastry
- 1 batat pokrojony w grubą kostkę
- 2 marchewki pokrojone w grube plastry
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 3 łyżki oliwy
- Sól i pieprz czarny do smaku
Salsa:
- 3 łyżki Pulpy z mango Alphonso bez dodatku cukru QF Quality Food
- 100 g dyni hokkaido upieczonej i pokrojonej w małą kostkę
- 1/2 cebuli cukrowej pokrojonej w drobną kostkę
- 1 łyżka posiekanych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka kolendry posiekanej
- 1/2 papryczki peperoni drobno pokrojonej
- 1/2 limonki
Kolendra do podania
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Pokrojone warzywa wyłóż na blaszkę do pieczenia, polej oliwą i piecz około 50 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie, zmiksuj je na gładką masę.
- Do garnka wlej bulion, dodaj zmiksowane warzywa, pulpę z mango i mleczko kokosowe. Dopraw pastą z czosnku, imbiru i chili, pastą curry, solą oraz pieprzem. Zagotuj.
- Przygotuj salsę. Wymieszaj pokrojoną dynię, cebulkę oraz papryczkę peperoni. Dodaj posiekane orzechy, kolendrę, wymieszaj z pulpą mango i sokiem z limonki.
- Gorący krem z dyni podawaj z gotową salsą i listkami kolendry.