California maki z krewetkami i awokado
California maki to popularna forma sushi, która została stworzona poza Japonią i stała się jednym z najbardziej rozpoznawalnych rodzajów maki sushi na świecie. Jest to rodzaj uramaki, co oznacza, że nadzienie jest umieszczone wewnątrz, a zewnętrzną warstwę stanowi ryż, zazwyczaj obsypany sezamem lub masago (ikra rybna). Charakterystyczną cechą California maki jest także zastosowanie mięsa kraba surimi jako jednego z głównych składników nadzienia.
Liczba porcji: 2
Czas: 10 min + przygotowanie ryżu
Ostrość:
Łagodne
Składniki
- 250 g Ryżu do sushi House of Asia
- 2 Liście Nori House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty wasabi House of Asia
- 1 łyżka czarnego sezamu House of Asia
- 1 łyżka Sosu Teriyaki House of Asia
- 2 krewetki
- 1 dojrzałe awokado
Sposób przygotowania
- Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do jego przyrządzenia będzie Ci również potrzebny Sos do ryżu do sushi House of Asia). Przepis jak ugotować ryż do sushi znajdziesz TUTAJ>
- Liść norii podziel na pół i połóż na macie do zawijania, tak aby rozpocząć rozkładanie produktów wzdłuż dłuższego boku.
- Następnie rozłóż ryż zostawiając ok 2 cm margines z jednej strony.
- Posyp ryż sezamem i przełóż ryż z liściem na drugą stronę tak, aby ryż był na dole, a liść na wierzchu.
- Na liściu nori rozłóż krewetkę.
- Pokrój awokado w paseczki i rozłóż je na krewetce.
- Całość zawiń do momentu marginesu bez ryżu. Margines zwilż lekko wodą i zwiń rolkę do końca.
- Sushi pokrój na 6 kawałków i podaj z sosem sojowym i pastą wasabi. Pamiętaj o tym, aby nóż zawsze był czysty, ostry i lekko wilgotny, aby ryż nie przyklejał się do noża.